Юні спортсмени Бірок
Волинь

Спортклуб у столітній хаті

26 лютого 2019, 10:14
0
0
Сподобалось?
0

 

Дій активно! Живи позитивно!

 

Село Бірки Любешівського району прославилося на всю Україну – тут живе 180 матерів-героїнь. Тож, відповідно, дітей у цьому поліському селі багато. Молодь тут прагне жити «не гірш, як у місті».

Тренуються, щоб дівчата любили

Бірки – село, де є багато сучасних будинків з ваннами, туалетами, є швидкісний Інтернет. У місцевих хлопців є гарна традиція – качати м’язи у тренажерному залі. Правда, він у них особливий – це старезна дерев’яна хата на центральній вулиці Бірок, якій, мабуть, років сто.

– Та то не перша наша «качалка», – охоче розповідає юний спортсмен Владислав Невірець. Саме його батькові належить ця хата. – У нас ще раніше старші займалися у схожій хаті мого дядька Тараса. Але він женився, то у ній хліва зробив. А ми з хлопцями вже цю хату трохи прибрали, заліза нанесли і займаємося.

У стару хату тренуватися ходять вісім підлітків.

– Ми займаємось, щоб сильними бути, нравитись дівчатам, щоб поважали у селі, – розповідає Влад.

У школі хлопцям пропонували спортзал – він тут досить гарний, але вони сказали, що хочуть бути незалежними і мати свій куток.

Молоді бірківчани дуже скромні. Вони промовчали, скільки праці вклали у ту стару хату: грубу самі розкидали, щось десь підбілили, підлатали.   Ягоди влітку ходили збирати, щоб якусь копійчину заробити і купити гантелі, боксерську грушу та рукавиці. Про це інші люди розказали.  «Залізо» для нарощування м’язів зносили зі всієї округи – щось люди давали, а що й на господарському дворі колишнього колгоспу взяли. Головне, аби важке було. Лавку самі збили, а щоб м’якше лежати, старенький матрац на неї кинули. Штанга ж у хлопців з Бірок така, якої, напевне, ні у кого немає: залізна палиця, декілька залізних дисків і «млинці» з… бетону. Їх хлопці знайшли, коли пічку розбирали. Зважили – кожен по вісім кілограмів. Чом би не піднімати? Качають хлопці м’язи тричі на тиждень.

– Кожен день розписаний за графіком на кожну групу м’язів. Наприклад, у понеділок ми качаємо груди-біцепс, у середу – спина-трицепс, у п’ятницю – ноги і плечі, – зі знанням справи розповідає найстарший із сільських бодибілдерів Олексій Ковалик, якому 18. 

Коли ж запитала, звідки вони знають, на який м’яз яке навантаження давати, адже цьому спеціально вчаться, у «модних» спортзалах тренерам навіть гроші великі платять, відповіли просто: щось в Інтернеті піддивилися, щось хлопці, які займаються в Любешові і Луцьку, підказали.

У хлопців буде нова «качалка»

Як тільки місцева жителька Світлана Савчук написала у соцмережі про своїх односельців, які займаються спортом у столітній хаті, одразу знайшлися люди, які захотіли допомогти хлопцям. Як розповіла староста села (воно входить до Любешівської об’єднаної громади) Світлана Костючик, стали думати, як підшукати ліпше приміщення. Питанням особливо перейнявся секретар Любешівської селищної ради Володимир Сергійчук, за що хлопці просили йому особливо подякувати. Знайшли варіант – віддали під спортзал колишній будинок побуту, який тепер належить місцевій релігійній громаді. Отець Анатолій звернувся до людей, вони не проти – хата все одно пустує.

Тепер тут «кипить» робота. І самі хлопці, і їхні батьки, та й просто небайдужі приходять, щоб порядок навести. Уже електрику підвели, вікна засклили, грубу підлатали, стіни руйнують, щоб кімнати збільшити. Після ремонту сюди планують перенести як старий, так уже й новий інвентар. Спортсмени з райцентру подарували сільським бодибілдерам кілька штанг та гантелі.

– Ми гордимося нашими дітьми. Вони не п’ють, не курять, спортом займаються. Молодці! Готові їм допомагати, – каже Світлана Костючик.

Хлопці впевнені, що як тільки запрацює нова «качалка», туди чоловік 30 точно ходитиме. Займатися спортом у Бірках тепер модно.

– Якби нам ще бігову доріжку, то навіть старші тьотки сказали, що будуть ходити, – сміються.

Як кажуть, немає нічого неможливого. Може, знайдеться хтось, хто втілить у життя мрію молоді з Бірок.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

Передрук заборонено!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися