Свято-Миколаївський храм у Жидичині
Волинь

І пальнув батюшка з рушниці по вірянах

28 лютого 2019, 18:36
0
0
Сподобалось?
0

Котрі захотіли української церкви

На Волині – шокуюча розв’язка релігійного конфлікту: священик колишнього Московського патріархату вистрелив по вірянах з мисливської рушниці… Дякувати Господу, ніхто не постраждав. Та зраненою сьогодні стоїть церква. Її стіни зрешетив той, хто в ній багато літ служив, здавалося, був прикладом для громади, щиро закликав усіх до покаяння, розуміння і миру.

Храм будували греко-католики

Жидичинський монастир, в архітектурний комплекс якого на початку ХVІІІ століття входив цей Свято-Миколаївський храм і навколо якого сьогодні розігралася драма, має величну історію. Це одна з найдревніших святинь України. Є історичні розвідки, що чернеча обитель існувала на цьому місці ще до 988 року – офіційного хрещення Київської Русі. Перша ж документальна згадка про це духовне місце є в Іпатіївському літописі ХІІІ століття – як про монастир православний. А Свято-Миколаївська церква засяяла тут куполами у 1723 році, коли монастирський комплекс належав уже греко-католикам… Пізніше святиня знову повернулася у лоно православ’я. Та вже в наш час сталося розділення: церква з дзвіницею відійшли до парафії УПЦ МП, а в митрополичих палатах, які були фактично зруйновані, відродила чернече життя УПЦ КП.

Так і співіснували дві православні громади через межу. Мирно, без сварок і конфліктів. Духівники ходили один до одного у гості, вітали зі святами…

Удар прийняла на себе свята обитель

Та після прийняття томосу про автокефалію Православної церкви України місцева громада вирішила, аби і  храм у селі Жидичин Ківерцівського району став належати до ПЦУ. Зібралася ініціативна група, у якій були представники обох сторін, та пішла від хати до хати вивчати думку вірян. І переважна більшість справді висловилися на підтримку помісної церкви. Тож свій вибір, закономірно, люди вирішили засвідчити офіційно – через збори. Вони відбулися 17 лютого у приміщенні місцевого клубу.

– Участь у зборах взяло 390 жителів. Організовувала їх ініціативна група. Усі налаштовані були мирно, кожен хотів уникнути конфлікту. Основне питання, яке виносилося, це перехід в ПЦУ. І «за» проголосувало 98% присутніх, – розповідає Галина Матвіюк, голова Жидичинської сільської об’єднаної територіальної громади.

Після цього було утворено ревізійну комісію, яку очолила місцевий краєзнавець Іраїда Майданець. Селяни кажуть: звернулися до настоятеля храму отця Володимира Гелети, аби він віддав ключі від церкви. Але батюшка відмовився. Тож довелося міняти замки. Ревізійна комісія розпочала роботу в Свято-Миколаївській церкві у присутності правоохоронців.

Тим часом активісти вирішили взяти святу обитель під свою охорону – біля храму влаштували цілодобове чергування. На подвір’ї поставили бочки, розвели в них вогонь, аби грітися. Переживали, щоб з іншого боку не сталося якихось провокацій. Та без них, на жаль, не обійшлося. 22 лютого пізно ввечері спалахнула господарська споруда монастиря (хто влаштував підпал – з’ясовують). Вогонь вчасно помітили і загасили, він не встиг завдати великих збитків. Та невдовзі таки мало не загинули люди.

Хтось відзняв на телефон, як все відбувалося у ніч на 23 лютого. У кадрі добре видно силует священика, який вийшов на ґанок (його хата – навпроти храму метрів за сто) та чутно його слова: «Пацани! Стріляю наповал!»

– Після першого пострілу ми попадали на землю, – розповідає один з активістів, який був у ту ніч і сьогодні чергує біля храму, називатися не хоче. – Всього їх було чотири. Потім батюшка пішов назад додому.

На щастя, ніхто з людей не постраждав – удар на себе взяла церква…

Зброю взяв у сина

На місце події прибули правоохоронці. Вони відібрали пояснення в активістів, пізніше у священика вилучили рушницю. Сектор комунікації поліції Волинської області уже дав коментар з цього приводу:

– Поліцейські з’ясували, що 52-річний житель села Жидичин на території місцевого Свято-Миколаївського храму на ґрунті релігійної нетерпимості, висловлюючи погрозу вбивством особам, які там перебували, здійснив чотири постріли з мисливської рушниці. Зброя зареєстрована, належить його 34-річному сину. Також зі стіни храму вилучили свинцеві дробини від рушничного пострілу. Усе це направили на дослідження до Волинського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

У Волинській єпархії УПЦ від коментарів відмовилися, пославшись на те, що ще не завершене розслідування, яке проводять правоохоронні органи. Ми хотіли особисто запитати в отця Володимира Гелети, що сталося того дня, та, на жаль, не застали його вдома.

Тим часом у Свято-Миколаївському храмі у минулу неділю відбулася перша служба українською мовою. Людей тут зібралося стільки, як на Пасху!

До речі, за минулі вихідні на Волині до ПЦУ перейшло ще кілька громад, зокрема, сіл Охнівка Володимир-Волинського, Бистровиця та Шклинь Горохівського районів. «За» помісній церкві сказали вже понад вісімдесят парафій колишнього Московського патріархату в краї.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися