У Луцьку  вшанували чехів, які тут проживали у 19 ст., відкриттям  пам’ятної дошки
Волинь

У Луцьку вшанували чехів, які тут проживали у 19 ст., відкриттям пам’ятної дошки

3 березня 2019, 11:18
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку на приміщенні колишньої чеської школи відкрили пам’ятну дошку. Нині тут працює Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти. Участь  у цій події взяв Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек. Про це йдеться на сайті Луцькради.

Чехи почали переїзджати на Волинь ще у ХІХ столітті. Вони купували тут землю, оселялися й розвивали власну справу. Однією з важливих подій у житті чеської громади на Волині було будівництво на початку 20-х років XX ст. чеської школи в Луцьку. Функціонувала вона з 1929 до 1939 року. «Чеська Матіце школьська» була не лише навчальним закладом. Вона стала уособленням колись залишеної Чехії, символом далекої Батьківщини, чеського духу.

Нащадки чехів й досі проживають на Волині. Аби не втрачати свою ідентичність, вони об’єдналися у Волинське обласне товариство чехів “Matice Volyňská” у  1991 році. Нині  налічує близько 100 осіб. Його представники беруть активну участь у житті луцької громади.

Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек зауважив, що у другій половині ХІХ століття на Волині був сприятливий інвестиційний клімат. Чехи купували тут землю й розвивали власну справу. Згодом у Луцьку відкрили школу. Це було важливою подією для чехів.

За словами Павела Пешека, дуже добре, що у Луцьку діє культурне товариство чехів і вони активно бережуть свою історію й традиції. Він наголосив, що Генеральне консульство Чеської Республіки підтримуватиме й надалі усі їхні ініціативи й проекти.

Член Волинського обласного товариства чехів “Matice Volyňská”  викладач Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Світлана Шульга презентувала для присутніх книгу “Чехи в Західній Волині: від оселення до рееміграції”. За її словами, у цій монографії намагалися охопити усі віхи життя чехів у нашому краї.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися