Вирощує найпопулярнішу ягоду
Волинь

Вирощує найпопулярнішу ягоду

30 березня 2019, 12:35
0
0
Сподобалось?
0

Юрій Крощук із села Руда Любомльського району – дипломований економіст-міжнародник. Але так склалося життя, що займається вирощуванням найпопулярнішої в Україні ягоди – смородини, і має до цього неабиякий хист. Плантації радують доглянутістю, тому й дають хороші врожаї.

– Шість років тому був на заробітках у Польщі і бачив, наскільки у цій державі розвинуте садівництво, – каже Юрій. – Люди там навчилися отримувати врожай навіть на білій глині. А чому це не виходить у нас? Отож, поки немає підходящої роботи, вирішив спробувати свої сили в іншій галузі.

Нині в його господарстві, з яким справляється в основному сам, є дві тисячі кущів смородини сортів «Титанія», «Софіївська», «Ювілейна копана», «Улюблена». Вирощує ягоди без поливу. Здається, ці потребують найменшого догляду, тому вирощувати їх вигідно. Однак ціна 10 гривень за кілограм, яку пропонували минулоріч, дуже низька. Втім, зі смородиною також чимало проблем: її потрібно берегти від заморозків, шкідників та хвороб, вчасно обрізати старі гілки, не дати міжряддю зарости бур’янами. При потребі Юрію приходять на допомогу батьки Олександр Федорович та Валентина Петрівна.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Передрук заборонено!

Поради від Юрія Крощука

– Щоб ягода рясно родила потрібно при посадці в землю саджанець смородини заглиблювати на 10–15 сантиметрів, тоді кущ виростає широким, має багато гілок і плодоносить довше.

– Садити смородину бажано з однорічних живців, які беруть з чотирирічного куща.

– Навесні обов’язково очищати кущі. Для цього зрізати поламані, пошкоджені хворобами і просто сухі гілки та ті частини, які взимку під вагою снігу були щільно причавлені до землі. Які примерзли, видалити до здорової нирки. Залишати в середньому 15 здорових гілок різного віку.

 – Навесні кущ краще недогодувати, ніж перегодувати. Якщо переборщити з гноєм, листя може згоріти. Коли ж немає органічних добрив, можна використовувати мінеральні, але вносити їх до цвітіння, бо потім на ділянку краще не заходити.

– Для підживлення смородини навесні можна застосовувати такий розчин: 50 мл комплексного добрива змішуємо зі столовою ложкою сульфату калію у відрі води. На кожен кущ необхідно витратити по два відра, поливати під корінь. Після застосування цього корисного для рослини коктейлю ґрунт біля самого стовбура присипати 30 грамами сульфату амонію, так само можна використовувати вапняно-аміачну селітру.



Дій активно!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися