Валентина ЧЕРНУСЬ з онуками
Волинь

Завідує фермою вже 33 роки

19 травня 2019, 10:25
0
0
Сподобалось?
0

 

Дій активно! Живи позитивно!

 

Ця красива жінка – і керівник, і ветеринар, і лаборант

Вирушаючи у Здомишель Ратнівського району, сумнівалася, що досі існують колгоспи. А ще здивувало, що завідує тваринницькою фермою в СВК «Полісся» така презентабельна, вродлива жінка, як Валентина Чернусь.

Валентина Іванівна зустріла нас на подвір’ї біля власної хати. Висока, вродлива, виконуючи, здавалось би, брудну роботу, виглядає на всі сто. Навіть про манікюр не забула. І коли тільки встигає! Дві свиноматки, восьмеро свиней, корова, шістдесят курей і на додачу два гектари землі в обробітку.

– Допомагають діти та онуки, – каже Валентина Чернусь. – А щоб полегшити працю у полі, маємо трактор, саджалку, косарку, плуг, розпашник і всілякий інший реманент. Син Андрій, у якого підростає своїх троє синів, самотужки причіп до трактора змайстрував. Зрештою, у селі тепер так усі живуть: лінуєшся працювати влітку, взимку зуби на полицю покладеш.

При цьому Валентина Іванівна левову частку доби проводить на фермі: ледве у вікні заясніло – вона скутером на роботу поспішає, не раз темна ніч застає на робочому місці, бо жінка і керівник, і ветеринар, і фуражир, і лаборант – все в одній особі. Завідує фермою вже 33 роки.

– Маємо 158 голів великої рогатої худоби. Попри те, що до складу СВК входить кілька сіл, приміщення з ВРХ лише в Здомишлі, – розповідає. – Після того, як люди забрали з кооперативу свої земельні паї, обробляємо 500 гектарів поля. Як для не зовсім вдалого року отримали цьогоріч по 18 центнерів зернових з гектара. Молоко здаємо в «Дубномолоко». При цьому доярки у нас мають по 5–6 тисяч гривень заробітної плати в місяць. Для села це непогані доходи! Прикро, що при Союзі були дотації на худобу, а зараз держава руки вмила, практично нічим не підтримує виробника.

Валентина Чернусь каже, що до реформування їхнє господарство було одним з найсильніших у Ратнівському районі. Добрим словом люди згадують і колишнього голову Сергія Левківського, котрий зумів створити в СВК найбільший автопарк на Ратнівщині. При ньому півсела звело свої оселі, адже колгосп надавав забудовникам усілякі пільги при придбанні блоків, розпилюванні лісоматеріалів тощо.

У Здомишлі й про Валентину Чернусь відгукуються як про напрочуд чуйну і добру людину. А факти, як відомо, річ уперта: незважаючи на те, що її чоловік пішов із сім’ї, його бабуся доживала з Валею, яка й свекрушиного брата поховала. Словом, жінка небайдужа, милосердна, велика трудівниця, добра господиня, ласкава мати і просто красуня.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Передрук заборонено!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися