Вшанували пам’ять першого на Волині командира  УПА
Волинь

Вшанували пам’ять першого на Волині командира УПА

17 травня 2019, 17:27
0
0
Сподобалось?
0

У селі  Чорниж Маневицького району скорботним мітингом  вшанували  пам'ять першого на Волині командира Української Повстанської Армії Василя Івахіва. Про це йдеться на сайті Маневицької РДА.

«13 травня минуло 75 років з дня загибелі першого командира УПА на Волині Василя Івахіва. З березня до листопада 1943 року проіснувала Колківська повстанська республіка.  Село Чорниж знаходилося в самому центрі військових подій. Для селян тоді були тривожні часи: уночі навідувалися люди з  УПА, червоні партизани  або вояки Армії Крайової. Люди не знали: чи зберуть збіжжя, чи виживуть»-розповів с ільський голова Микола Сокол.

Довідково: за свідченнями історика  із 23-річним стажем збору свідчень про національно - визвольний рух на Волині в 1938-1944 роках, автора 12 опублікованих і 18 неопублікованих книг  про ті  події, керівника Волинського регіонального представництва Інституту української археології та джерелознавства ім. М. С. Грушевського  НАНУ  України, кандидата  історичних наук  Івана Пуська (Пущук) з м. Луцьк, «13 травня 1943 року біля с. Чорниж Маневицького району у сутичці з підрозділами гітлерівців загинув ініціатор творення УПА на  Волинському Поліссі, підполковник Василь Івахів та дев’ять його побратимів. Ідентифіковані могили знаходяться на кладовищі села Бечаль Костопільського району Волинської області.»

На скорботному мітингу директор Чорнижівської загальноосвітньої школи  Марія розповіла про історичні події тих років, посилаючись на спогади старожилів.-

«На місці загибелі бійців односельчани протягом двох тижнів  звозили пісок і насипали високу гору, на верхівці якої встановили хрест. На жаль, на сьогодні гора осунулася, поросла травою. А на могилі підполковника Василя  Івахіва та  його побратимів  у с. Бечаль встановлено пам’ятник у вигляді тризуба. У шкільному музеї створено куточок слави славних воїнів УПА « Гей, там на півночі на Волині».

Присутні вшанували полеглих у боях за волю і незалежність України хвилиною мовчання . До пам’ятного хреста  поклали  квіти.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися