В урочищі Криниця
Волинь

На Волині у цілющій криниці взимку вода тепла, а влітку - студена

23 червня 2019, 18:00
1
2
Сподобалось?
2

Бути в Датині Ратнівського району і не відвідати урочище, де є криниця з цілющою смачною водою, неможливо. Це місце притягує наче магнітом не лише місцевих, сюди вони радо запрошують і своїх гостей. Тож краще один раз побачити, ніж десять – почути.

За твердженням старожилів, які були колись свідками, як цю місцину в селі досліджували польські спеціалісти, будуватися у цьому урочищі не можна, бо під ним б’є підземне озеро. Однак кілька відважних господарів все ж ризикнули. Урочище назвали Криницею.

– Поверх землі знайшли вихід три джерела, – розповідає вчитель географії місцевої школи Володимир Мельник. – Головне з них окультурене кадубом, тут є альтанка для відпочинку мандрівників. За життя його доглядала Зінаїда Буднік, що мешкала поруч. Коли одного разу вона пішла по воду, то не виявила над джерелом кадуба. Під землю пішли і східці. Криниця завалилась, але з’явилася поруч нова і почала викидати воду зі ще більшою силою, наче в казані кипить. Два інші джерела менш активні, іноді зникають і знаходять вихід деінде.

І справді, заглянувши всередину кадуба, ми побачили, як жваво та красиво викидаються на поверхню водяні потоки – неможливо очей відірвати від живильно-молодильної води, що й справді дуже смачна. І мимоволі усвідомлюєш, наскільки вона важлива для людського життя.

– Ми також досліджували воду в криниці та дійшли висновку, що і взимку, і влітку вона має однакову температуру. Під час сильних морозів здається теплою, а влітку холодить горло, – наголошує Володимир Іванович.

Наталія ЛЕГКА

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • гість
    гість

    Дійсно, вода цілюща. А кропива, навколо джерела, висока- висока. Шановна, місцева владо, наведіть лад.

    24 червня 2019, 16:12
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися