Куди втікає вода зі Світязя?
Волинь

Куди втікає вода зі Світязя?

13 липня 2019, 19:16
0
0
Сподобалось?
0

Світязь обмілів! Туристи обмінюються фото, на яких добре видно коси на цьому найглибшому та найбільшому прісноводному озері України. Якщо ще місяць тому за метрів 10–15 від берега було води по пояс, то нині – лише по щиколотки. Вона втекла з-під надувних дитячих атракціонів, рятувальних вишок, містків… Вода відходить на очах.

Ця перлина Волині, яка славиться максимальною глибиною 58,6 метра, тепер потерпає від посухи. На мілководді, де нещодавно плюскалася малеча, тепер – болото, по «залисинах» чалапають лебеді. Торік вода раптово пішла у серпні, але за зиму-весну відновилася. Ми поцікавилися у Світязького сільського голови Миколи Цвида, з чим це пов’язано?

– Подивіться: зимою снігу нема, у міжсезоння дощу не дочекаєшся, – коментує вибрики погоди Микола Васильович. – У червні мали лише п’ять хвилин дощу. То звідки візьметься вода?

Директор Шацького національного природного парку Марія Христецька додає, що нині також мілкі річки, а майже завжди повновода Прип’ять тепер мало не сухопутна. Вона запевняє, що працівники національного парку роблять усе можливе, аби втримати рівень води у найглибшому озері України. Навіть перекрили шлюз до озера Луки-Перемут, яке живиться Світязем.

– Ми розуміємо, що це теж не вихід, адже можемо втратити іншу нашу перлину. Озеро Луки-Перемут – третє за величиною в районі, проте дуже мілке. Є місця, де глибина сягає всього 70 сантиметрів. Гідроспоруда між озерами в аварійному стані, ми її тимчасово перекрили. Екологічна комісія підтримала питання виділення 350 тисяч гривень на реконструкцію цього об’єкта.

Ми запитали у директора нацпарку, чи впливає на проблему розробка Хотиславського кар’єра у Білорусі, де добувають пісок та крейду. Адже ще на початку 2000-х років екологи попереджали, що поліським озерам через це загрожує серйозна небезпека, а Світязь взагалі може перетворитися на кілька мілких водойм. Марія Христецька відповіла коротко:

– Хотиславський кар’єр – закритий для нас об’єкт. Це питання має вирішуватися на іншому рівні.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися