Віктор МАРТИНЮК так ловить бджіл
Волинь

Волинянин бджолині рої ловить на собі

19 серпня 2019, 17:12
0
1
Сподобалось?
1

Досвідчений пасічник Віктор Мартинюк із села Тоболи Камінь-Каширського району ловить рої так, що навряд чи хто може з ним зрівнятися. Бо використовує для цього не кошик або мішок, як зазвичай, а самого себе.

– Якось навідував брата Миколу у Закарпатті, він доглядає понад півсотні бджолосімей. То вирішив неодмінно й собі завести пасіку, – розповідає Віктор Митрофанович. 

– Привіз від нього дві бджолині родини і ось уже вісім років тішуся своїми. Маю дванадцять бджолосімей, в яких ідеально організований розподіл праці. Якщо мурашки відпочивають, то бджоли трудяться круглорічно, не впадають у сплячку. Служить людям не лише мед, а й прополіс, маточне молочко, перга, віск, пилок... Навіть мертві бджоли: їх настоюють на спирту і застосовують як лікувальну настоянку для хворих суглобів.

Але трапляється, що навіть у хорошого пасічника бджоли пробують тікати. Здавалося б, з якої причини?

– Якщо у вулику дві матки, – долучаються до розмови Вікторові сини, Вадим та Валентин, котрі допомагають батькові, – або коли меду назбирується багато. Тоді тато ловить у кулак матку, а солодка сімейка летить за нею, тобто вмощується на батькових руках, плечах, де кому подобається. Трапляється, що рій сідає внизу на дереві. Тоді тато збирає його руками – і в мішок.

Бджоли є, звичайно, різні. У Віктора Митрофановича вони мирні та доброзичливі, можна навіть ручними назвати. Ходиш між вуликами – жодна не збирається вжалити, хіба що почує запахи туалетної води чи спиртного.

– Якось ми були в колеги поблизу Каменя-Каширського, то поки господар нас належно не екіпірував, то на пасіку заходити не дозволив, – розповідає пан Віктор.

А ще вважає наш поліський мед найкращим в Україні, бо настояний він на сонці та травах, пахне ягодами, лісом, без домішок та антибіотиків.

– Навіть у Закарпатті мед не такий, – каже, – а що вже говорити про той, який отримують на Півдні та Сході України. Зібраний з ріпаку буде гіркуватим, гречаний віддає гречкою, соняшниковий – олією.

– А як можна визначити, чи не містить мед антибіотиків? – запитую.

– На око зробити це не вдасться. Аналіз під силу лише лабораторії, – пояснює Віктор Митрофанович і наштовхує на думку, що купувати мед та інші продукти бджільництва варто лише у перевірених бджолярів.

День пасічника родина Мартинюків зустріне традиційно за святковим столом.

– Зберемося всі гуртом, наллємо велику миску меду і будемо смакувати, звичайно, без спиртного, бо і ми, і бджоли на дух його не переносимо, – каже господар.

Наталія ЛЕГКА

Живи позитивно!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися