Школа у Нововолинську стане взірцем теплозбереження та економії
Волинь

Школа у Нововолинську стане взірцем теплозбереження та економії

26 вересня 2019, 15:19
0
0
Сподобалось?
0

Мова про загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №7 Нововолинська. Цей заклад зірвав грантовий джек-пот від ініціативи Європейського Союзу «Угода мерів – Демонстраційні проекти» (CoM-DeP), ставши учасником проекту «Перший крок у переході на відновлювані джерела енергії у м. Нововолинську».

Оскільки учасників відбирали на конкурсній основі, то заявку на участь закладу у боротьбі за кошти подали ще далекого 2014-го. А вже через рік приступили до робіт, які мають ось-ось завершитися. Переважна частина коштів (вартість проекту 1 мільйон 151тисяча євро) – грант ЄС, у місцевому бюджеті мали віднайти 21% від суми.

Найперше завдяки проекту місто уже закрило стару неефективну котельню і замінило 800 метрів труби тепломережі. Це дало змогу економити понад 80 тисяч метрів кубічних природного газу щороку та знизити викиди СО2 на 160 тонн.

А от до робіт у школі, де, як з’ясував попередній моніторинг, є найбільші втрати енергії з-поміж приміщень комунальної власності у Нововолинську, взялися комплексно, кожен крок звіряючи з аудиторами від ЄС. Зараз тут уже йде до завершення термомодернізація будівлі, який – понад 30 років. Починали ж із заміни вікон, освітлення, обладнання індивідуального теплового пункту та якісної системи опалення з новими батареями й трубами у всьому приміщенні. Щодо ІПТ, то він – «розумний» і дає тепло на приміщення, враховуючи дані із датчиків ззовні, а також контролює зменшення рівня опалення на вихідні.

Виконавці наголошують – вони зробили зі школи герметичний «термос» (а цей ефект дають сучасні склопакети та утеплення), а, окрім того, ще й облаштували по усій школі вентиляцію, аби під час провітрювання приміщень не було втрат тепла, що неминуче, коли просто відкривати вікно. Робитимуть обмін повітрям так: «відпрацьоване» повітря з будівлі, яке виводитимуть назовні, проходитиме по трубах і грітиме те свіже, яке братимуть з вулиці. Ця ж система, сподіваються у школі, спираючись на дані медичних досліджень, зменшить тривалість та складність захворюваності учнів на респіраторні інфекції, що найперше залежить від якості того, що ми вдихаємо.

Звичайно ж, прорахували й економічний ефект. Після завершення робіт у ЗОШ №7 планують споживати удвічі менше енергії при температурі на рівні норми ( 20 – 21◦ С). За попередніми оцінками, у результаті реалізації всього проекту, очікується ще й скорочення викидів вуглекислого газу на понад 384 тонни на рік.

Ян Ваандерс, керівник ініціативи ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти», уточнив, що він розуміє, наскільки важко у малих містах України знайти інвесторів. Тож він тішиться за Нововолинськ.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися