Голова Цуманської об’єднаної громади Анатолій ДОРОШУК
Волинь

З Європи у громаду на Волині везуть ліс-кругляк

6 жовтня 2019, 20:11
0
0
Сподобалось?
0

Цуманська об’єднана територіальна громада – одна з найуспішніших на Волині. Шість сіл Берестянської, Холоневичівської та Липненської сільрад вирішили об’єднатися з Цуманню два роки тому. Робота була настільки успішною, що вже через рік до них виявили бажання приєднатися ще три села – Сильне, Городище і Клубочин.

Біля місцевої «мерії» збудували вежу 

У чому ж секрет успіху громади? На думку голови Цуманської громади Анатолія Дорошука, він доволі простий – не сидіти на місці і не чекати, поки хтось щось дасть. Тут  дуже швидко зрозуміли можливості, які дає об’єднання, і стали використовувати їх на користь громади. Перш за все, гроші, які отримують на умовах співфінансування за участь в обласних, державних та навіть міжнародних проектах.

– Минулий рік бюджет нашої громади становив 76 мільйонів гривень. З них 13 мільйонів – це перевиконання. Ніби дуже непогано. Але якби не участь у проектах, то ми б не зробили того, що маємо сьогодні. Одних проектно-кошторисних документацій ми уже виготовили на 30 мільйонів гривень, – зазначив Анатолій Дорошук.

У Цумані відразу впадає у вічі відремонтована адмінбудівля з прибудованою вежею, як у європейських містах! Незабаром на перший поверх переїде ЦНАП. Це дасть змогу значно збільшити кількість послуг для жителів громади. Анатолій Васильович каже, що нині їх уже понад 60. А з переїздом тут видаватимуть витяги з державних реєстрів і навіть, можливо, робитимуть закордонні паспорти! Це за умови, якщо виграють конкурс у загальноукраїнському проекті. Голова громади пишається, що за два роки тут не закрили жодної школи. Навпаки, в освіту вкладають гроші. Перекрили дахи у дитячих садочках в Холоневичах і Липному (а тут ще й дах школи, планують добудувати спортивний зал). У школі в Цумані зробили ремонт, обладнали дві класні кімнати. У всі навчальні заклади придбали комп’ютери тощо.  

– Ми дуже вигідно відрізняємося від інших громад позитивною демографією. Цього року лише у Цуманську школу пішло 120 першачків! Тож гроші в освіту і далі вкладатимемо, – запевнив голова громади. – Тому у нас працює Будинок дитячо-юнацької творчості, музична школа.

Майбутнє – за туризмом

Крім освіти, у пріоритеті тут медицина. За кошти Світового банку завершується спорудження амбулаторії сімейної медицини у Цумані. Зуміли зберегти у селищі і лікарню. Навіть відремонтували приміщення за гроші громади. Люди ходили від хати до хати і самі збирали кошти на ремонт. А апаратура яка! Не всі районні лікарні мають те, що місцева. Цифровий рентген, кольпоскоп, венозний сканер… І все це куплено за останні роки.

– Наш принцип – робити найперше те, що потрібно людям, – ділиться секретом успіху Анатолій Дорошук. – Ми створили і утримуємо коштом громади пожежну частину у Липному. Адже від Цумані до цього села – 35 кілометрів. І якщо біда, поки пожежний автомобіль доїде з центру, згорить усе. Потихеньку освітлюємо вулиці, ремонтуємо дороги. Намагаємося щось зробити у кожному селі нашої громади. Завершуємо великий проект з реконструкції очисних споруд у Цумані. Спеціалісти нам обіцяють, що після того ми зможемо чашками звідти воду пити. Останнє наше надбання – два трактори для комунального господарства.

Голова Цуманської ОТГ може багато розповідати про те, що зроблено за два роки в громаді. Не розгубився, коли запитала, чим вона особлива і відрізняється від інших.

– У нас є підприємство ПрАТ «Цумань». Це колишній ДОК, куди везуть для переробки ліс-кругляк з Німеччини, Словаччини, Польщі. Торік митники не повірили, що таке можливе, і два тижні тримали його, хотіли розкрили «схему» контрабанди, – сміється. – А тут нормально люди працюють, зарплату середню мають десять тисяч гривень, роблять шпон. Продукцію консервного цеху нашого лісгоспу знають в Ізраїлі, США, Канаді. Зараз тут налагоджують роботу теплиці зі штучного вирощування грибів. Ну, а майбутнє нашої громади за туризмом. У нас унікальне місце розташування – недалеко від Луцька і Рівного. Природа у нас яка! Поряд національний парк «Цуманська пуща», три санаторії –  «Пролісок», «Калина», «Сосновий бір».  

На жаль, місцевий люд поки не надто хоче освоювати туристичний бізнес.

Родзинкою громади є фестиваль повстанської пісні «Криївка Перця». Він організований в пам’ять про останнього повстанця, який загинув на території Цуманської пущі у 1951 році Василя Чепелюка (псевдо «Перець»). Традиційно він відбувається у селі Липне. Сюди з’їжджається багато людей. Проводять екскурсії на «Перцеву» гору – місце загибелі повстанця, реконструкції боїв, які велися тут майже вісім десятків років тому. І, найголовніше, звучать повстанські пісні у виконанні колективів як з Ківерцівського, так і з інших районів Волині.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися