Ірина БУРДАК
Волинь

Учні вчительки з Камінь-Каширська здають ЗНО з хімії на 200 балів

5 жовтня 2019, 10:48
0
0
Сподобалось?
0

Про Ірину Бурдак, вчительку хімії Камінь-Каширської школи-ліцею № 1 імені Євгена Шабліовського, дізналася в обласному управлінні освіти. Тоді цікавилася результатами цьогорічного ЗНО. Яким же було здивування, коли почула, що з такого нелегкого предмета як хімія тамтешні випускники показують ну просто височезні результати. А останні два роки і взагалі приносили найвищий – 200 балів. Виявилося, що всі юні аси з хімії – це учні Ірини Володимирівни Бурдак. Саме напередодні вчительського професійного свята і вирішили поспілкуватися з нею.

Пані Ірина – не місцева. Народилася і виросла в Чернівцях, там же закінчувала університет. А в Камені-Каширському опинилася, як-то кажуть, за сімейними обставинами – вийшла сюди заміж. Що цікаво, вона єдина з великої родини лікарів, яка відмовилася від медичного фаху й обрала вчительську стезю. І, як зізналася, не шкодує, бо робота їй подобається. Коли сама навчалася у школі, хімію та біологію їй викладали теж хороші вчителі. Тож багато що вона перейняла і застосовує тепер у своїй практиці. До речі, Ірина Володимирівна – надзвичайно вимогливий педагог. Каже, що у сьомих-восьмих класах вимагає залізної дисципліни, а от з учнями випускних класів у них повне порозуміння і доволі дружні стосунки. Таки-так, адже результат – хороші бали на ЗНО з хімії – її випускники стабільно показують.

– У нашій школі дуже гарно поставлена робота з обдарованими дітьми, – пояснює Ірина Володимирівна. – Тобто учень, який хоче вчитися, матиме широкі можливості для цього. Викладачам виділяються додаткові години на заняття, у нас є стипендії і премії… Тобто є всі умови і зелене світло тим, хто серйозно готується до вступу.

– А як треба готуватися?

– Надзвичайно корисною підготовкою до ЗНО є олімпіади з хімії. Вважайте, половину справи зроблено, якщо дитина стабільно відвідує їх і здобуває якісь місця. Адже у нашій школі хімія вивчається на стандартному рівні. Академічний рівень викладання є у спеціалізованих закладах чи профільних класах. І їх насправді не так багато, хіба у великих містах. Але саме з урахуванням академічного рівня розроблялися тести ЗНО з хімії. Деякі теми у шкільній програмі взагалі не згадувалися. Наприклад, органічна хімія вивчається оглядово: трохи в 9 класі, трохи в 10-му. А в тестах ЗНО вимагається ускладнений рівень знань по цій темі. Тобто без додаткових занять і на базі звичайної школи, нехай навіть у дитини буде 12 з цього предмета, ЗНО з хімії здати на хороший бал було майже нереально. Щоправда, останнім часом програму трохи підтягнули до рівня, який вимагається у тестуванні. Проте додатково готуватися, брати участь в олімпіадах таки потрібно.

– Два роки поспіль ваші учні отримували максимальні результати на тестуваннях – 200 балів з 200 можливих. Вражаючий результат як для району…

– Насправді у мене з кожного випуску, відколи ЗНО існує, були діти, які мали всі можливості і знання здати тести з хімії на 200 балів. І кожен раз їм щось заважало: нерви, елементарна неуважність, розсіяність. І це дуже прикро, коли дитина отримує 199,5 тільки через те, що щось там переплутала. Цьогорічна випускниця Юля Дроздик, яка отримала 200 балів з хімії, була переможцем районної олімпіади з хімії, мала третє призове місце на обласній. Вона взагалі розумниця, предмет їй давався легко, як і всі інші. А от Андрій Сафонюк з 2018 року випуску єдиний на всю Волинь здобув по 200 балів відразу з двох предметів: біології та хімії. І він у нас не був медалістом. Просто на початку 11 класу вирішив, що буде вступати до медичного інституту в Київ. Хлопець виявився цілеспрямованим та доволі зібраним – і досяг своєї мети.

– Як Ви думаєте, тести з хімії на ЗНО складні?

– Щороку, як тільки діти пройшли зовнішнє незалежне оцінювання і приїхали з чернетками до мене, сідаю та розбираю з ними всю роботу. Якісь незнайомі чи важкі для мене питання поки що не траплялися. За всі роки, відколи здають хімію, у мене лише кілька разів виникли запитання до складальників. Тобто загалом завдання з предмета підібрані на дуже хорошому рівні. А результати учнів теж свідчать про це – якщо матеріал знаєш, проблем не буде.

Мирослава КОСЬМІНА



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися