Керівник Головного територіального управління юстиції у Волинськ
Волинь

Даруєш житло - звільняєшся від сплати аліментів

19 жовтня 2019, 13:27
0
0
Сподобалось?
0


Сім’ї народжуються і розпадаються. І при розлученні дуже часто між чоловіком та жінкою каменем спотикання стають аліменти на утримання їхніх спільних дітей. Як бути, якщо чоловік вперто не хоче фінансово допомагати малечі? Хто і яким чином стимулює боржників виправитися? У яких випадках можна законно не платити аліменти? Про це та інше – у розмові з керівником Головного територіального управління юстиції у Волинській області Валентином Івановичем Кухариком.

Можна стягувати кошти і без розлучення

Згідно зі статистикою Мінюсту, сьогодні в Україні у неповних сім’ях виховується близько трьох мільйонів дітей. Щомісяця суди розглядають до семи тисяч справ щодо аліментів. Але навіть коли є рішення й призначено виплати, далеко не кожен сумлінно його виконує. Раніше жінки часто втрачали надію хоч колись вибити з екс-благовірних заборговані ними кошти на утримання дітей. Та закон до злісних неплатників став значно жорсткішим.

– Сьогодні на виконанні в органах державної виконавчої служби Волині перебуває 10 тисяч 500 виконавчих документів про стягнення аліментів, – розповідає Валентин Кухарик. – В області працює 150 державних виконавців. У них в роботі 90 тисяч справ, тобто, кожна дев’ята стосується виплат з батьків неповнолітнім дітям.

Коли можна вимагати аліменти? Найперше, якщо подружжя, що має на вихованні неповнолітніх дітей, вирішує офіційно розірвати шлюб (хоча дозволяється стягувати аліменти і без розлучення, якщо, наприклад, чоловік живе окремо й не виділяє коштів на сім’ю). Звісно, пара може досягнути усної згоди з приводу подальших спільних витрат на своїх синів-дочок. Але якщо не вдається знайти порозуміння, той, з ким лишаються діти, має право офіційно стягувати кошти.

Що краще: нотаріальний договір чи рішення суду?

Як це зробити? Є кілька варіантів. Перший – укладення договору на виплату аліментів, який посвідчується в нотаріуса. У ньому визначаються термін сплати і конкретна сума. Вона не може бути меншою, ніж 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (для дітей до 6 років прожитковий мінімум дорівнює 1699 гривень, для дітей від 6 до 18 років – 2118 гривень). Також аліменти не можуть бути більшими від десяти таких мінімумів. Якщо в цьому випадку боржник не сплачує кошти вчасно, стягувач звертається до нотаріуса, й той вчиняє виконавчий напис. Тоді недобросовісним батьком починає займатися виконавча служба. Без рішення суду!

Багато хто чув про гучний скандал між подружжям Антіна Мухарського та Сніжани Єгорової. Після того, як пара розпалася, чоловік зобов’язався виплачувати на користь дітей по три тисячі доларів у місяць. І завірив це нотаріально. Пізніше він заявив, що не має фінансової можливості для таких витрат. Але борг його стрімко ріс, бо у разі укладання договору у нотаріуса зменшити розмір аліментів може лише суд, а це – процес довгий. До винесення рішення чинними залишаються умови договору.

Другий варіант – звернутися до суду з проханням призначити аліменти. Тут теж є дві можливості. Одна – звернутися за видачею судового наказу. Суд видає наказ у 5-денний термін! Не пізніше наступного дня судовий наказ надсилається боржнику. Але… У такому випадку не можна з боржника стягнути більше, ніж 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Якщо розраховуєте на більше, слід подати позовну заяву. У ній вказується розмір аліментів у твердій грошовій сумі (наприклад, 2000 гривень) або в частині від заробітку (як правило, 25% на одну здорову дитину, 30% на двох, 50% – на трьох і більше; на дітей-інвалідів – від 30%). Судовий процес може затягуватися, адже заслуховуються обидві сторони. Найчастіше суд призначає нарахування аліментів з дня подачі позовної заяви, рідше – з дня рішення суду. Та є практика і стягнення коштів за минулий (попередній) період. Наприклад, якщо після розлучення була усна домовленість між батьками, яку хтось один порушив.

Тож який варіант для нарахування аліментів обрати, кожен вирішує сам.

Три місяці не платиш – арешт майна

Після отримання судового наказу чи рішення суду (виконавчого листа) його можна або самому віднести на підприємство чи організацію, де працює боржник, або звернутися у державну виконавчу службу, й усім цим займеться виконавець.

– Що робити, коли утворюється заборгованість по аліментах?

– Може бути накладено арешт на всі рахунки боржника, – пояснює Валентин Кухарик. – Якщо заборгованість перевищує суму платежів за 3 місяці, державний виконавець має право звернути стягнення на рухоме і нерухоме майно.

Це означає: арешт майна. Спочатку описується і виставляється на продаж автомобіль, якщо боржник має на нього права власності. Валентин Іванович розповідає, як один лучанин позбувся свого «Мерседеса» через 35 тисяч гривень боргу по аліментах. Хоча зауважує: якщо відразу після арешту майна боржник сплатить кошти на утримання дітей, арешт знімається.

– Якщо заборгованість перевищує 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку, на торги вже може виставлятися нерухоме майно – дім чи квартира, – розповідає Валентин Кухарик. – При цьому стягнення на заробітну плату не припиняється.

За кордон не виїдеш, за кермо не сядеш

Якщо борг накопичується чотири місяці, обов’язок виконавця винести відразу чотири постанови: на тимчасові обмеження виїзду за кордон, керування транспортним засобом, полювання та користування зброєю. Документи він направляє у відповідні служби, а ті особу боржника вносять у свої реєстри. Хоче він перетнути кордон – повертають назад, сідає за кермо – забирають посвідчення водія, також не може полювати, бо не дають відстрілочні талони. Як йому тоді бути?

– І знову є варіанти: або якнайшвидше погасити заборгованість, або домовитися з дружиною, щоб вона відкликала документи, – пояснює керівник волинської юстиції Валентин Кухарик.

Ростуть борги, а з ними – штрафи

Непоодинокі випадки, коли батьки боргують кошти на утримання дітей роками. Тепер до цих сум додаються ще й штрафи!

– Є заборгованість більше року? Тоді одразу нараховується штраф у розмірі 20% до суми заборгованості. Він теж йде на користь стягувача. Плюс ще 10% – це виконавчий збір у бюджет. Два роки людина не платить дітям – плюс 30%, три роки – плюс 50% від суми заборгованості, – розповідає Валентин Кухарик.

І називає цікаві факти з роботи своєї служби. Один чоловік хотів виїхати за кордон, маючи 72 тисячі боргу по аліментах. Коли йому заборонили виїзд, відразу віддав усе до копієчки. Є й солідніші погашення. Так, нещодавно у Ковелі було сплачено 81 тисячу гривень заборгованості. Але всіх перевершив мешканець Горохівщини, якому довелося погасити понад 120 тисяч гривень боргу плюс 68 тисяч штрафу!

– У цьому році лише по штрафах вдалося повернути стягувачам більше 300 тисяч гривень, – наголошує Валентин Кухарик. – А загалом від початку року працівниками державної виконавчої служби Волині було стягнуто 62 мільйони гривень аліментів на користь дітей! Якщо порівняти з попередніми роками, сума збільшилася в рази.

Кому грошова допомога від держави

– Які ще є методи впливу на боржників? – цікавлюся.

– Важливим стимулюючим заходом є Єдиний реєстр боржників. Це офіційна програма, в якій можна перевірити на наявність боргів будь-яку особу. Нею обов’язково користуються нотаріуси. Тоді боржник не може нічого посвідчити. Скажімо, спадщину оформити чи отримати, переписати на когось майно. Цей реєстр часто перевіряють працедавці перед тим, як брати нову людину на роботу.

– А якщо людина працевлаштована неофіційно або справді не працює, яким чином їй нараховують видатки на дітей? – запитую.

– Тоді нарахування аліментів відбувається за середньою заробітною платою, яка є в регіоні, – відповідає Валентин Іванович. – У роботі наша виконавча служба має 2100 документів, по яких виконання ускладнене. Тобто, коли боржник неофіційно працює, не має майна, є безхатьком. Тоді стягувач має право на грошову допомогу від держави.

Що це таке? Тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, призначається для дітей віком до 18 років.

Даруєш житло –  звільняєшся від утримання малечі

– Як правило, боржниками з аліментів є чоловіки. Чи на Волині стягуються аліменти в користь дітей з жінок? – цікавлюся у керівника управління юстиції.

– Так. Таких проваджень по області близько десяти, – каже Валентин Кухарик.

– А з дітей аліменти на користь батьків стягують?

– Така практика існує, але на Волині поки немає жодного випадку.

– Як стягнути аліменти з цивільного чоловіка, з яким жінка не перебуває у шлюбі, проте який дитину визнав своєю?

– Так, як я вже пояснював: або укласти договір у нотаріуса, або в судовому порядку. Так само може вчинити прийомна мама по відношенню до прийомного батька, який відмовляється утримувати усиновлене маля. Чи навпаки.

– Коли можна не платити аліменти?

– Якщо дитині передано у власність нерухомість. Це може бути частка майна чи ціле житло, передане лише дитині чи дитині і мамі разом. Між подружжям укладається відповідний договір у нотаріуса.

Фінансова підтримка  від батьків може бути і до 23 років

– Як стягнути заборгованість по аліментах на дитину після того, як їй вже виповнилося 18 років? Так би мовити, старі борги.

– Мама (чи опікун) має звернутися із заявою в органи виконавчої служби за місцем проживання боржника або місцем знаходження його майна. І виконавець застосує усі методи впливу на нього.

– У яких випадках аліменти на користь дітей призначаються до 23 років?

– Коли вони навчаються на денній формі у вищих учбових закладах.

– У такому разі вже дитина повинна звертатися до органів виконавчої служби чи суду?

***

Нерідко від чоловіків доводиться чути: криза, роботи нема, що я тобі (матері дітей) маю дати? Важко уявити, що при цьому мати може сказати своїм синам та дочкам, що через ту ж кризу найближчий місяць чи рік вони не будуть їсти…

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися