Світязь катастрофічно міліє
Волинь

Світязь стає схожим на пустелю

27 жовтня 2019, 11:05
0
0
Сподобалось?
0

Замість одного острівця на ньому маємо вже три

Світязь відходить. Перлина Волині своїми глибинами та площею полонила Європу. А сьогодні світить піщаними острівцями – окремі місця, де давно відійшла вода, нагадують пустелю.

Куди поділася вода? Це питання турбує не лише світязян, екологів, а й усіх, хто хоч раз побував на відпочинку у Шацькому краї. Бо помітно менше стало води й в інших озерах. А Світязь цьогоріч влітку відступав на очах – у посушливі дні міг відійти за добу на кількадесят сантиметрів. Хтось причиною обміління називає активну розробку Хотиславського кар’єру у сусідній Білорусі – мовляв, вода втікає туди. Та директор регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук спростував цю інформацію.

– У першу чергу, мова йде про зміну клімату – на Волині ми спостерігаємо аномальну температуру, – сказав він. – Обміліли не лише поверхневі водні об’єкти, а й впав рівень води на підземних горизонтах. Що там казати – до трьох метрів зменшився рівень артезіанських вод! Щоб знати, чи наша вода втікає у Хотиславський кар’єр, варто було б пробурити свердловину неподалік на нашій території, щоб дослідити рівень підземних вод. Якщо є загроза, звертатися до Білорусі з вимогою зменшити глибину кар’єру. Великий вплив на стан озера Світязь має Копаївська меліоративна система. Аби не допускати втрат води, її слід впорядкувати.

Тим часом біля великого острова посеред водойми з’явилися ще два маленькі. Тож тепер заввиграшки туди можна дійти по косі пішки. Хоча старожили розповідають, що були часи, коли до основного острова вони молодими ходили по дну. Мовляв, глибина в окремих місцях ледве сягала півтора метра. І з села Світязь навпростець до Шацька через затоку Лука прошкували насухо! А потім як влило дощів – озеро не просто повернулося до своїх звичних берегів, а й вийшло з них! Це було у 1972-му.

Чи все так критично сьогодні, що громада вирішила з петицією щодо захисту Світязя звернутися аж до президента України? Можливо, й справді в усьому винна примхлива погода?

У селі Світязь Шацького району є метеостанція, якій майже сто літ. Велися спостереження за рівнем води у Світязі й за польських часів, бо він не тримався берегів. Світязькою метеостанцією керує Руслана Вільнер. Вона – місцева жителька, тож знає не лише офіційні дані останніх років, а й має власні спостереження з дитячих та юнацьких літ.

– Останнє десятиліття у нас посушливе, – пояснює. – Раніше береги Світязя тримав рівень поверхневих підземних вод. Та з часом і він упав. Зазвичай у жовтні, коли припиняється випаровування, зупиняється рівень води у Світязі. Це ж спостерігаємо і зараз. Якби почалися дощі, він би став підніматися. А опадів немає.

А й справді, за останні кілька років не було в краї ні рясних злив, ні великих снігових заметів. То звідки ж взятися воді? Обміліли криниці, на понад півметра «схуд» і Світязь. Аби ситуація врегулювалася, треба у природи просити дощу. Потужного, затяжного, рясного. А там і найглибше озеро України нап’ється, відновиться.

Наталія КРАВЧУК



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися