Волинянин ріже дрова трактором
Волинь

Волинянин ріже дрова трактором

3 листопада 2019, 14:54
1
0
Сподобалось?
0

Поліському майстру Івану Тусюку з Краски, що на Ратнівщині, підкоряється сонце, вітер та залізо. Адже він запровадив у селі незвичайну новацію: за допомогою вітру отримує електричну енергію. А ще змайстрував млин, вітряк, молотарку…

70-річний Іван Якович не любить марнувати час на балачки, тому неохоче розповідає про свої незвичайні винаходи. А подивитися у його майстернях є на що. Ще у восьмому класі з трофейного німецького індуктора змайстрував вітрячка, який виробляв електроенергію, від якої горіла лампочка на вісім вольтів. Але часи були непрості, радянські, і батько сказав: «Розбери від гріха подалі». А кілька років тому Тусюк загорівся цією дитячою мрією та заходився робити на даху своєї майстерні новий вітряк. І ожив генератор на 12 вольтів, який заряджає лужну батарею на 600 ампер/годин. На даху акуратного дерев’яного будиночка, що слугує за майстерню, поруч з вітряком встановлена сонячна батарея: то сонце заряджає акумулятор, то вітер. Іван Якович планує ще встановити ротор Оніпка, тоді вітряк працюватиме краще.

В іншій майстерні збирає трактор на газогенераторній установці. Цей агрегат працюватиме на газу, що виробляється при спалюванні деревного палива або торфу, а його у цих краях вистачає. Через стіну – фрезерний станок власної модифікації. Для цього перемотав коробку передач з мотоцикла, швелер вирізав і ще багато чого додав…

– А це молотарка, перероблена з польської, – не без гордості у голосі знайомить ще з одним винаходом. – Спочатку на ній стояв двигун із «Запорожця», тепер від «Опеля». А ось там сівалка, ще один трактор, який уміє орати, косити, сіно гребти, дрова різати… До нього під’єдную циркулярку – і ось вам не лише дрова, а й навіть свіжі порізані дошки!

– У нас для господарювання є все, – долучається до розмови дружина майстра пані Ніна. – Навіть млин свій. Чоловік явно у свого діда вдався: той колись роз’їжджав по селу дерев’яним, власноруч зробленим велосипедом, який, на жаль, під час війни згорів.

– Ще б зі сміття газ виробляти! І знаю, як це зробити, і креслення відповідні є, от тільки немає в селі зацікавлених у цьому людей, – важко зітхає Іван Якович.

– А діти?

– Обоє синів із сім’ями та донька живуть у Бресті, – каже Іван Тусюк. – Тож кому своє залізяччя передам, не відаю…

Наталія ЛЕГКА



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Луцький
    Луцький

    Особливо вразило " ... перемотав коробку,"- автор жжет

    3 листопада 2019, 16:53
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися