Аліментників «взяли за одне місце»
Волинь

Аліментників «взяли за одне місце»

2 квітня 2018, 16:32
0
0
Сподобалось?
0

Поки не виплатять своїм дітям грошей, ні за кордон не виїдуть, ні за кермо не сядуть

 У неповних сім’ях в Україні нині живуть три мільйони дітей. Майже 600 тисяч з них не отримують від своїх батьків аліментів. Ці 600 тисяч – діти, кинуті напризволяще своїми рідними татусями. Вони відмовляють своїм діткам навіть в елементарному: кусні хліба і склянці молока. Бо на все це потрібні гроші, а їх-то і не платять такі горе-батьки. Філософія у таких «чмошних» мужиків одна: жінка народила дитину, хай сама її й годує. 

Заборгував синам… 70 тисяч гривень

Львів’янка Ольга Мельник на собі відчула, що таке ставити на ноги самій, без підтримки чоловіка, двох синочків. Старшому – 8 років, меншому – 7. Зі своїм чоловіком Андрієм розлучилася шість років тому.

–  Я – військова. З Андрієм Крищуком познайомилася на службі. Сподобався мені волинський хлопець з Дорогиничів Локачинського району, який підписав контракт з частиною. Спочатку ніби все було добре, – розповіла свою історію Ольга. – Завагітніла, стали разом жити. Уже тоді почалися нелади. Андрій не дослужив контракт, ніде після того не працював. Одним словом, вигнала я його. Але коли народився син, свекруха подзвонила і стала вмовляти: у вас же синочок. Я дала шанс. Ми переїхали до його мами у Дорогиничі. Чекала на другу дитинку. А чоловік так і не влаштувався на роботу, став руки простягати. Свекруха за мене не заступалася. Отак після трьох років такого життя я забрала двох малесеньких синочків і переїхала у Львів до своєї мами.

То був дуже непростий час для молодої жінки. Її зарплата військової – мізерна. Прогодувати двох хлопчаків на неї нереально, та ще й у місті, де все треба купити.

– Якби не мамина і бабусина пенсії, навіть і не знаю, як би вижили. Бралася за будь-який підробіток, навіть у сторонніх людей прибирала. І в ломбард речі здавала – це вже коли дітям їсти не було за що купити. А від Андрія за весь цей час ні копійки не отримала.

Батько на дітей не платив аліментів шість років! Його не цікавило, як ростуть сини, що вони їдять, чи має Ольга копійчину, щоб одяг купити. За цей період він заборгував 70(!) тисяч гривень.

– Я зверталася у виконавчу службу. Вони ходили, хотіли майно описати. А виявилося, що у нього і немає нічого за душею. Два місяці тому сталося диво: вже двічі від колишнього отримувала по півтори тисячі гривень. І все завдяки новому закону про аліментників. Для мене це значна сума. Я змогла записати дітей у басейн, вони їдять кіндери і фрукти, мають новий одяг та радіють щасливому дитинству.      

До теми

Житель Рівного чотири роки не згадував за дитину.  А коли відповідно до нового закону щодо боржника винесли постанови про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами він одразу з’явився на виклик до державного виконавця і повідомив, що повністю розрахується по аліментах. Він сплатив неповнолітньому сину 100 744 гривні боргу.

Серед злісних неплатників багаті та відомі

Таких історій, яку розповіла Оля  – тисячі, якщо не сотні тисяч. Після того, як набув чинності новий закон, який у народі називають «ЧужихДітейНебуває», ситуація почала змінюватись. А всього-на-всього, батькам, які мають заборгованість зі сплати аліментів понад шість місяців, заборонили виїжджати за кордон, позбавляють їх права керувати автомобілем, користуватися зброєю і полювати. Якщо чоловік, який повинен виплачувати аліменти, ніде не працевлаштований і не має грошей на утримання дитини, йому можуть дати до двох місяців соціальних робіт. Прізвища злісних неплатників є на так званій «дошці сорому», тобто у реєстрі боржників з невиплати аліментів. Він розміщений на офіційному сайті Міністерства юстиції і наразі налічує 84,5 тисячі осіб. Серед них не тільки бідні-нещасні безробітні алкоголіки, а й досить забезпечені люди, трапляються й відомі.

В областях почали працювати мобільні групи з ліквідації заборгованості зі сплати аліментів. Як розповів перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції в області Сергій Філюк, тільки на Волині за два місяці завдяки новаціям у законодавстві на користь дітей стягнуто 3 мільйони 818 тисяч гривень. Заборону на виїзд за кордон наклали майже на трьох тисяч чоловіків  (по Україні таких 100 тисяч осіб). Загалом же боргують за аліменти понад півроку більше чотирьох тисяч жителів області. Робота державних виконавців триває.

Наталка СЛЮСАР

 

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися