Більшість телефонних шахрайств на Волині здійснюють жителі окупованих територій
Волинь

Більшість телефонних шахрайств на Волині здійснюють жителі окупованих територій

8 лютого 2018, 11:43
0
0
Сподобалось?
0

На Волині відзначається ріст такого виду злочинів як шахрайства. Якщо у 2010 році їх фіксувалося 400, то минулоріч майже 800.

Як зазначає заступник начальника слідчого відділу ГУНП у Волинській області Іван Потарась, зловмисники слідкують з прогресом. Тож такі шахрайства, як «зняття порч і вроків» потрохи відходять, натомість обертів набирають технологічні злочини за допомогою мобільних телефонів, комп’ютерної техніки та Інтернету. Зокрема, поширеною на сьогодні є схема, під час якої потерпілим дзвонить невідомий і видає себе за рідну людину, її знайомого або представляється правоохоронцем і повідомляє про якусь неприємну ситуацію, вирішення якої потребує грошей. Інший популярний вид шахрайства – дзвінок від «працівників банку». Зловмисники вивідують особисті дані жертви і потім за допомогою простих маніпуляцій заволодівають котами з платіжних карт.

Іван Потарась зазначає, що у більшості таких випадків зловмисники знаходять або за кордоном, або на тимчасово окупованих територіях у місцях позбавлення волі. Розкриття таких злочинів складне. Адже зловмисники заплутують рух коштів між своїми рахунками. Слідчі ж щоразу мусять отримувати процедуру доступу до даних мобільних операторів та з доступом до банківської таємниці. На це витрачається дорогоцінний час.

Не гребують зловмисники й більш аморальними методами. Зокрема, нині популярним є збір коштів у скриньки допомоги, які розміщують у магазинах, аптеках та інших закладах. Люди проявляють милосердя, кидають гроші, і не дуже викають у суть. Хоча часто телефони чи якісь контактні данні, розміщенні на таких скриньках, є фейковими.

Найбільше шахрайств нині здійснюється через мережу Інтернет. Мова йде про продаж товарів, яких, насправді, у продавця немає. Він просто намагається виманити гроші у покупця у вигляді передоплати. Жертв заманюють значно дешевою ціною. Зокрема, минулого року завершилося слідство у справі фірми, яка через мережу Інтернет поширювала інформацію про продаж мінітракторів за значно заниженою ціною. Вони складали фіктивну угоду про лізинг і отримували перший внесок. Від 5-8 тисяч гривень. Загалом зловмисники обдурили близько 80 людей.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися