Любов ГАНЕЙЧУК
Волинь

День матері відродив Союз українок

13 травня 2018, 09:18
0
0
Сподобалось?
0

Після того, як у 1939 році свято заборонила радянська влада

У другу неділю травня Україна святкує День матері. Вшановуємо найдорожчу для кожного людину – жінку, яка дала нам життя. Квітами чи просто добрим словом дякуємо за недоспані ночі, материнську молитву й турботу. Бо хто ж іще так над нами труситься до свого останнього подиху як не ненька? Звідки День матері прийшов у наш календар і наскільки міцні українські традиції – про це у розмові з головою Волинської громадської організації Союзу українок Любов’ю Ганейчук.

Першою узаконила свято Америка

– Вперше День матері гучно відзначили в Америці, – розповідає Любов Максимівна. – І заслуга у цьому Анни Джарвіс. Вона добивалася гідного вшанування материнства, і з відповідною заявою звернулася до синоду. У 1914-му тодішній президент США Вудро Вільсон підписав постанову конгресу, офіційно оголосивши другу неділю травня національним Днем матері. Пізніше свято підтримали українки Канади та США, і коли був заснований Союз українок, стали відзначати його у Галичині. Тоді підхопила вся Західна Україна.

День матері святкували щорічно, аж до 1939-го. А тоді радянська влада заборонила й організацію, і саме свято, якому на зміну прийшло комуністичне 8 Березня, що виникло на честь… страйку американських повій.

Національне затишшя зберігалося аж до проголошення незалежності України. Тоді відродився й Союз українок. Очолила його дисидентка Атена Пашко – дружина політв’язня СРСР, голови «Народного руху України» В’ячеслава Чорновола. Волинський відділ був створений у 1991-му, й від початку і донині він діє під керівництвом Любові Максимівни Ганейчук. Відзначення Дня матері на державному рівні було однією з головних ініціатив союзянок. І в 1999-му, за президента Леоніда Кучми, вони добилися проголошення свята державним.

Заступниця бідоцтва

– Чому саме День матері так шанований нашими предками? – запитую.

– Бо все від матері – і слово, і пісня, і молитва. «Мати» і «Боже» – ті слова, що людина говорить найперше у хвилини радості та горя. Це берегиня сім’ї, роду. Не випадково це свято часто випадає на неділю «жінок мироносиць». І взагалі, травень – це місяць Пречистої Діви Марії. Але ще у дохристиянські часи в Київській Русі було свято Лади, яке вшановувало жінку. Зрештою, сьогодні День матері визнає і святкує весь цивілізований світ! – наголошує Любов Максимівна.

До речі, Любов Ганейчук не раз відстоювала свою патріотичну позицію не лише як громадська діячка (зокрема, під час революцій Помаранчевої та Гідності), а й як чиновник. Бо була депутатом Луцької міської ради двох скликань. Саме Любов Ганейчук стала ініціатором перейменування вулиць на Генерала Шухевича, Героїв УПА, Героїв Крут, Степана Бандери. Це було ще задовго до «декомунізації». А ще зі своїми бідами саме до цієї депутатки колись йшло все, як вона сама каже, бідоцтво. Бо знали, що у ній знайдуть свою заступницю.

Завдяки луцьким союзянкам по-новому зазвучало ім’я волинської князівни Галшки Гулевичівни – вони фактично підняли його з небуття. Свого часу з ініціативи Любові Ганейчук діяла Школа шляхетних українок. А скільки творчих вечорів було проведено для солдатів, ветеранів-афганців, підопічних геріатричних будинків, вимушених переселенців! Скільки волинянки нав’язали шкарпеток захисникам, що нині воюють на Сході країни, скільки наготували наборів для сухих борщів! Усе це – велика подвижницька праця.

– Ще одна важлива ініціатива Союзу українок – стипендіальна акція. Завдяки Союзу українок Америки раніше матеріально підтримували наших сиріт. Тепер же виділяються кошти на стипендії діткам, батьки яких загинули в АТО. На Волині таку допомогу отримують п’ятнадцять сімей, – розповідає Любов Ганейчук.

Біла гвоздика – у пам’ять про неньок,  яких уже нема

Із союзянками у другу неділю травня вона обов’язково ходить у луцький Свято-Троїцький собор на службу Божу. Тоді разом відвідують у пологовому будинку породіль, що в цей день стали мамами. І неодмінно збираються усі разом у світлиці, аби почитати поезію та поспівати пісень, присвячених матері. А ще з гордістю приймають квіти від своїх дітей.

А як святкують День матері у світі? Скажімо, у США прийнято носити на одязі гвоздику. Якщо вона кольорова – значить, мама жива, якщо біла – то це вшанування померлих. Таку ж традицію перейняли австралійці та японці. Британці ж традиційно вітають мам тортиками, прикрашеними дванадцятьма кульками марципанів. В австрійських ресторанах з’являються спеціальні страви до Дня матері. А в Туреччині, у місті Афйон-Башмакчі, мам вшановують 52 рази на рік – кожної п’ятниці. Бо здавна чоловіки дозволяли дружинам відвідувати неньку лише цього дня. Там щоп’ятниці майже всі магазини зачинені!

Наталія КРАВЧУК, м. Луцьк

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися