Микола КУРИЛЮК
Волинь

Дід рятується від холоду у… поїзді, бо хата холодна

8 лютого 2019, 15:25
0
0
Сподобалось?
0

 

Дій активно!

 

Вірші Миколи Курилюка із села Дубечне Старовижівського району залюбки друкує  газета «Вісник+К».  У творчому доробку поета і гумориста п’ять книг. А нещодавно Микола Пимонович став ще й автором послання до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-Міністра Володимира Гройсмана.

 

Дід був сліпим лірником

– У приміському поїзді випадково зустрів старенького дідуся. Розговорилися. З’ясувалося, що в електричках, які вирушають з Ковеля, він… рятується від холоду. Дідусь отримує півтори тисячі пенсії, тому не може заплатити за газ, бо в субсидії йому відмовили через те, що в квартирі прописаний син, який десять років живе в іншій області. Виписати його дідусь не може. Тож довелося злити воду з опалювальної системи і  грітися у поїздах, магазинах та на вокзалах, – розповідає Микола. – Ця історія так зачепила за живе, що народився вірш «Субсидія». Згодом вирішив надіслати його нашим можновладцям. Може, у Києві не знають, як воно людям тут, у глибинці?

Дід Миколи Курилюка був сліпим, але мав ліру, складав пісні і виконував їх на базарах, залізничних станціях, у навколишніх селах та містах,  заробляючи на хліб. Дідуся з бабусею Параскою, яка його супроводжувала, бувало, на кілька діб затримувала спочатку польська поліція, а потім – радянська міліція, звинувачуючи у жебрацтві та підбурюванні людей. Але, як правило, потім відпускали. Миколин батько, записав у зошит усі дідові пісні і передав наймолодшому синові Миколі, а той мав заповісти їх своєму меншенькому. Та за прикрим збігом обставин зошит згорів. Миколина мама щовечора молилась і просила Бога якимось чином повернути втрачене дідове творіння і виконати батьківський заповіт.

 – А однієї ночі мені наснилося, ніби я вихопив того зошита з палаючої печі і поклав у дерев’яну дідову валізу, з якою він просив милостиню. Відтоді я почав писати вірші, – згадує Микола Пимонович.

 Запросили у Німеччину на зустріч з шанувальниками

А потім була служба в армії в Амурській області. Щоб привітати маму з 8 Березня, Микола написав їй вірша. Товариш по службі робив військову газету, тож запропонував віддрукувати вірш золотистими літерами в друкарні.

– Аж тут мене викликами у спеціальний відділ КДБ: як отримав доступ до друкарської техніки? Тільки тоді згадав, що всі солдатські листи перевіряються, – розповідає Микола Курилюк. – Втім, через тиждень мене перевели у штаб бригади. Кожен з офіцерів з моєю допомогою хотів надіслати рідним оригінальне привітання.

Нині лірику та гумор Миколи Пимоновича, який очолює пожежну команду Дубечненської ОТГ, знають не лише в Україні, а завдяки Інтернету – у Німеччині, Італії, Іспанії, Чехії та інших країнах Європи, Америки і навіть Австралії. А українські емігранти з міста Білефельд (Німеччина) запросили автора на зустріч з її представниками. Подорож видалася цікавою, про що залишилося чимало теплих спогадів, що надихають на нові поезії.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Передрук заборонено!

 

СУБСИДІЯ

(вірш подається зі скороченнями)

Злетіли ціни знов на газ

До рівня ситої Європи.

Народ мовчить в черговий раз,

Жиріють в олігархів щоки.

Сидить згорьований дідусь,

Замерз один в холодній хаті.

Субсидії нема чомусь,

Хоч в діда статки небагаті.

Піввіку стажу має дід,

В труді прожив, не лінувався,

І ось тепер на старість літ

Від влади шани не діждався.

Ми всі у холоді й журбі

Ледь зводимо кінці з кінцями,

А хлопці премії собі

Мільйони шлють у США до мами.

І не бояться так душить!

Народ, мов стиснута пружина.

Візьме й розпроститься за мить --

І гнівом вибухне країна.

Будуть тікати, як щурі,

Шукати крізь паркан щілину.

Подумайте про це «вгорі»

І полюбіть просту людину!

Микола КУРИЛЮК

 

«Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися