Волинь

Які пільги мають діти війни

21 січня 2006, 00:00
0
0
Сподобалось?
0
18 листопада 2004 року за № 2195-IV Президентом України підписано Закон України “Про соціальний захист дітей війни”, який набрав чинності з 1 січня 2006 року.
Згідно зі статтею 1 цього Закону, дитина війни – це особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років. Тобто це орієнтовно особи, які народились з 3 вересня 1927 року по 2 вересня 1945 року включно.
За попереднім аналізом, право на отримання статусу дитини війни в області отримають 112 тисяч осіб. Сюди не включені особи, які підпадають під дію вищезазначеного закону, однак уже мають статус ветерана війни (50100 осіб). У пункті 2 Прикінцевих положень Закону України “Про соціальний захист дітей війни” прописано, що особам,  які мають право на пільги відповідно до цього Закону та Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, пільги надаються за їх вибором згідно з одним із зазначених законів. Однак це не виключає необхідності занесення інформації про дітей війни до Єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків.
За нормами зазначеного вище Закону дітям війни передбачено такі пільги:
- право на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників;
- використання чергової відпустки в зручний для них час; одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;
- виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
- першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;
- безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області;
- право на 25-відсоткову знижку при оплаті за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання.
Міністерство праці та соціальної політики України листами від 28.12.2005 року № 620/0/15-05/031-4 та № 984/19/71-05 повідомлено, що з метою реалізації Закону України “Про соціальний захист дітей війни” Мінпраці розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України “Про порядок надання статусу дітям війни”, який знаходиться на візуванні зацікавлених центральних органів виконавчої влади.
Зазначеним порядком передбачено надавати статус дитини війни та відповідні пільги на підставі штампу, який проставлятиметься у пенсійних посвідченнях.
Окремими районними та міськими управліннями праці і соціального захисту населення терміново виготовлено штампи за відповідною формою, які на звернення громадян проставляються у пенсійних посвідченнях.
До виготовлення штампів та прийняття рішення з цього приводу Урядом України доручено органам праці та соцзахисту населення при зверненні осіб, що належать до дітей війни, видавати тимчасові довідки за встановленою формою.
Необхідно також зазначити, що, окрім Закону, у 2005 році не було прийнято жодного нормативно-правового документа, який би регулював порядок надання пільг чи впорядкував законодавчі акти у відповідності з цим Законом.
Статтями 51, 77 та 110 Закону України “Про Державний бюджет України на 2006 рік” врегульовано питання фінансування пільг дітям війни, однак призупинено дію абзацу сьомого статті 5 та статті 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” з метою приведення окремих норм законів у відповідність з нормами  Закону України “Про Державний бюджет України на 2006 рік”, тобто до прийняття Кабінетом Міністрів України постанови “Про порядок надання статусу дітям війни”.
В.О.Кец,
начальник головного управління
       
   

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися