До Луцька повертається  королева Таїландська … у книзі і світлинах
Волинь

До Луцька повертається королева Таїландська … у книзі і світлинах

9 листопада 2018, 15:55
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні на батьківщину відомої волинянки Катерини Десницької,  яка народилася в Луцьку та доля її завела за коханням до далекого Таїланду, завітав Почесний консул Королівства Таїланд в Україні Михайло Радуцький.  За його участю  заплановано відкриття виставки «Катерина Таїландська» та презентація книги «Катя і принц Сіаму». Про це повідомляє прес-служба міської ради.

 Почесний консул Королівства Таїланд в Україні  зустрівся з секретарем Луцької міської ради, виконувачем повноважень міського голови Григорієм Пустовітом. Він  подякував  за підтримку у проведенні презентації перекладу  українською мовою книги «Катя і принц Сіаму», автором якої є внучка Катерини Десницької Наріса Чакрабонґсе, і відкритті виставки «Катерина Таїландська». За його словами, постать королеви-лучанки у Таїланді сприймається неоднозначно. Вона увійшла у королівську родину, хоча була європейкою.

Катя Десницька – принцеса Сіаму (тепер Таїланд) На Пхітсанулок, дружина сіамського принца Чакрабонґсе Буванаф (Чакрабона). Дівчина народилася в родині голови Луцького окружного суду Івана Степановича Десницького.  У Петербурзі 1905 року на балі для георгіївських кавалерів Десницька познайомилася з гвардійським гусаром. Він виявився принцом Сіаму й сином короля Рами V. Між молодими людьми спалахнуло кохання. Але були великі перешкоди щодо одруження. Принц сповідував буддизм — Катерина була православною. Молодята таємно обвінчалися в грецькій церкві Святої Трійці та провели медовий місяць у Єгипті.  Сіамська королівська родина сприйняла цей шлюб як мезальянс, і Десницьку при дворі не прийняли. Ситуація не змінилася навіть із народженням у Катерини королівського онука Чули.

Проблеми в сімейному житті з'явилися, коли 1918 року королть закохався в принцесу Чаваліт, дочку принца Роді, свого далекого родича. Подружжя розлучилося. Їхній син Чула Чакрабонс залишився у Сіамі, бо був сином спадкоємця престолу, а Катерина Десницька влітку 1919 р. виїхала до свого брата-дипломата в Шанхай.  Дотепер  жива внучка Катерини Наріса Чакрабон.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися