Дороги, клуб, дитсадок, школа — все за грантові кошти
Волинь

Дороги, клуб, дитсадок, школа — все за грантові кошти

6 листопада 2014, 11:22
0
0
Сподобалось?
0

Забродівська сільська рада на розвиток своїх сіл залучає гроші міжнародних та всеукраїнських фондів
До Забродівської сільради належать три села: Заброди, Лучичі та Якушів. Ініціативний сільський голова Микола Калачук чи не першим у Ратнівському районі зрозумів, що кошти на розвиток громади можна залучати з донорських фондів. Тому при сільській раді створили громадську організацію «Промінь», на засіданнях якої пишуть проекти, котрі подають на різні міжнародні та всеукраїнські конкурси, шукаючи грантові кошти на розбудову сіл. Протягом останніх п'яти років донорським фондам був запропонований 21 проект, 14 з них у виграші, залучено майже 9 мільйонів гривень.
- Загальна вартість проекту програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» становить 2 мільйони 636 тисяч євро, - розповідає Микола Калачук. - З них 90 відсотків, а це майже 2,5 мільйона євро, - кошти Євросоюзу, з яких для нас виділяється у межах 500 тисяч євро. 10 відсотків вартості проекту - місцеві кошти. 550 тисяч гривень винайшли у сільському бюджеті, 100 тисяч виділили нам з районного бюджету і 300 тисяч - з обласного. По суті, проблем з грошима не було, хоча тоді, коли писали проект, побоювалися йти на більші кошти. Варто сказати, що під час проведення тендеру ми зекономили значну суму, у межах 40 відсотків, які плануємо також пустити на будівництво вулиць. Уже відбулася погоджувальна зустріч, нам дозволили використати зекономлені гроші, не змінюючи профілю робіт, але потрібно на них ще раз провести тендер - завдяки цій економії покриємо трохи більше семи кілометрів доріг. І це буде приблизно третина усіх шляхів наших сіл.
- Миколо Михайловичу, з чого починали розробку проектів і залучення грантових коштів?
- Спочатку пробували залучати маленькі гранти, які надавали різні посольства, зокрема Польщі, Швейцарії, Фінляндії, Німеччини, Японії тощо. Багато чого не знали: як писати і що писати у тих проектах, та й переклад займав чимало часу. А відповідь отримували переважно одну - що у зв'язку з обмеженням коштів нашу пропозицію прийняти не можуть. Залучення грантових коштів розпочалося з програми «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». За нею капітально відремонтували, добудували три ФАПи - по одному у кожному селі, які стали як новенькі.
- Що планували і що зроблено на території сільської ради?
- Всього ми розробили і подали до фондів 21 проект, і 14 з них перемогли. На жаль, враховуючи ситуацію в країні, призупинено три проекти, але маємо інформацію і надіємося, що наступного року вони будуть фінансуватися. Це з освітлення декількох вулиць, медичного обладнання на всі три ФАПи, на стоматологічний кабінет, а також на будівництво Центру розвитку дитини корекційного спрямування, що мав діяти при школі у селі Якушів. Наступного року має розпочатися фінансування Всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування, у якому ми також виграли і плануємо провести заходи з енергозбереження у школі в Забродах та заміни покрівлі, утеплення стін, зовнішнього оздоблення, заміни внутрішніх санвузлів тощо. Вартість цього проекту становить один мільйон 700 тисяч гривень. Також ми добудували і облаштували дитячий садочок у Забродах, клуб у селі Якушів. По асоціації захисту прав молоді Волині облаштували дитячий майданчик у дитсадку в селі Якушів і міні-футбольні поля, закупили музичну апаратуру для проведення заходів для дітей. А також по дитячому садочку у селі Якушів залучили кошти частково з нашим співфінансуванням Міжнародного фонду «Відродження» на внутрішнє обладнання - тобто залучили кошти по трьох програмах на один заклад. І будуються дороги згідно з програмою транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна», за якою один проект у резерві. Ним плануємо охопити школу, будинок культури та сільську раду. І сподіваюсь, що з часом буде реалізовуватися.
Валентина ПИЛИПЧУК,
Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися