Юля ПАНАСЮК
Волинь

Глухоніма дівчинка говорить перші слова

18 червня 2018, 10:14
0
0
Сподобалось?
0

Юлечці Панасюк, яка проживає у Бродах Ратнівського району Волині і про яку вже писав «Вісник+К», у липні виповниться чотири. До цього року вона не чула і не говорила. А в лютому їй зробили операцію, тож дівчинка вже ловить перші звуки і говорить перші слова. Вона заново сприймає світ і дивується його звуковій красі.

Двоє з п’яти дітей – з вадами слуху

Те, що у Лариси та Віталія Панасюків первісток Сергійко, якому нині 25,  не чує, батьки зрозуміли, коли йому виповнився рік. І щоразу як Лариса Іванівна відчувала, що знову вагітна, не мала спокою, хвилювалася, аби хоч не народити ще глухоніму дитину. Друга, третя, четверта з’явилися на світ здоровими. А коли стала підростати п’ята, Юлечка, мама запідозрила, що у найменшенької донечки є проблема зі слухом. На жаль, її сумніви підтвердилися. Аби спробувати врятували дитину від глухонімоти, Лариса Іванівна поїхала з нею у Київ. Там обнадіяли: слух дитині ще можна повернути, однак робити операцію потрібно якнайшвидше і терміново шукати на неї 30 тисяч євро.

Це величезна сума для багатодітної сільської родини. Проте батьки не опустили рук. Вони стали стукатися у всі двері, шукаючи підтримки, допомоги. Публікації про Юлю Панасюк вийшли у місцевих та центральних засобах масової інформації. Мати з благословення священиків з простягнутою рукою пішла по людях. І небайдужі відгукнулися на її біль та біду. Особливо допомагали односельчани, а також мешканці Гірників, Сільця, Самарів, Конища. Передавали кошти й з віддалених сіл. Але цього було мало. А ще в душі пекло від того, що дехто зустрічав заплакану матір з презирством. І це змусило її перестати ходити по селах. Як сама каже, залишилося лише сподіватися на Бога.

Заробляли на апарат за кордоном

І її гарячі молитви були почуті!

– Нам вдалося вийти на Німецький фонд «Серце для дітей», стати у чергу на допомогу для придбання кохлеарного імпланта – мініатюрного слухового приладу. Донечка мала звичайний слуховий апарат, але він нічого не давав, вона все одно не чула. Майже цілий рік ми чекали звістки від фонду, і врешті отримали повідомлення, що нам дають 2800 євро допомоги. Це були відчутні кошти. Також сказали, що потрібний слуховий апарат для Юлі у Німеччині вартує всього 10 тисяч євро. І у нас очі засвітилися надією, – згадує мама дівчинки.

А ще старші сини Лариси та Віталія Панасюків поїхали на заробітки за кордон. І привезли останні шість тисяч євро, яких бракувало.

– Гроші у Німеччину ми перерахували якраз перед новим роком. А тут нове повідомлення: треба доплатити ще дві тисячі євро за мовний процесор, бо в наявності є імпланти нового покоління. Ми написали листа у Німеччину, розповівши про скрутну фінансову ситуацію, і там з розумінням поставилися до нас – дали  відстрочку на дев’ять місяців. Ще й запевнили, що повернуть ПДВ, а це більше тисячі євро. Наприкінці лютого донечку прооперували, вона вже чує і починає розмовляти. А ми на сьогодні вже повністю розрахувалися з боргами, – не може натішитися Лариса Іванівна.

За дитину молилося все село

Операцію Юлі робили у Луцьку. Її провів київський лікар з німецького фонду «Серце для дітей» Борис Миронюк. А поки дівчинка лежала на операційному столі, за неї молилося усе село. Не лише у храмі – читали псалтир по хатах. Звучала молитва за здоров’я дівчинки і в Почаєві. І операція пройшла успішно.

Мама не може без сліз згадувати мить, коли вперше після операції Юлю побачив її глухонімий брат Сергій. Він схопив дівчинку на руки, обнімав, цілував. Аж світився, плакав від щастя… Бо вона вирвалася зі світу глухоти.

Батьки тішаться, що дитина нарешті зможе відвідувати звичайний дитячий садочок, тож з нетерпінням чекають 1 вересня. Вони низько схиляють голову перед усіма, хто був з ними під час цього непростого випробування. Хто розумів, підтримував, допомагав, молився.

– Дай, Боже, щоб нікому ні за яких обставин не довелося жебракувати так, як мені. І щоб допомога всім вам верталася сторицею. Звертаюсь до Бога з молитвою за усіх вас, – щиро каже Лариса Панасюк.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ, Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися