Гнилий зуб провокує хвороби… очей та серця!
Волинь

Гнилий зуб провокує хвороби… очей та серця!

6 серпня 2018, 12:21
1
0
Сподобалось?
0

А вилікувати карієс можна навіть без свердління

За 22 роки «Вісник+К» спілкувався з різними лікарями. Але у стоматолога інтерв’ю беремо вперше. Декому здасться, що зуби не така вже й глобальна проблема порівняно з хворими очима, шлунком чи серцем. Та стоматолог вищої категорії Волинської обласної клінічної лікарні Лілія Нагребецька переконує у цілком протилежному: саме хворий зуб може провокувати чи підтримувати більшість інших недуг й стати причиною поганого результату після будь-якої операції!

Може загостритися апендицит

–  Що таке зуби? Це орган ротової порожнини. Але в житті людини він відіграє безліч важливих функцій. Бо не просто допомагає подрібнювати їжу (а відтак полегшує роботу травної системи), тримати язик, а й утворювати звуки – нам з вами спілкуватися. А яка посмішка без зубів? Навіть кар’єрний ріст багато в чому залежить від них. Бо чимало досліджень стверджують: успішні люди мають гарні зуби, – говорить Лілія Володимирівна.

Зі школи кожен знає, що у здорової дорослої людини мають бути 32 зуби. Та вже у старших класах чимало підлітків може «похвалитися» втратою постійних зубів. Чи так це безпечно, як видається на перший погляд?

Лікар зауважує: на жаль, культура ставлення до зубів у нашій країні далеко не європейська. Іспанське прислів’я вчить: краще втратити діамант, ніж зуб. Там відвідування стоматолога – наче похід у магазин, звичка. А українці часто зволікають до останнього. Як наслідок – втрата зубів. І тоді починаються інші проблеми зі здоров’ям.

– Не ліковані гнійні зуби – це хронічна інфекція в організмі, яка шкодить серцево-судинній системі, викликає захворювання очей, серця, травної системи. У того, хто має хворі зуби, може загостритися апендицит. За моїм власним спостереженням: у більшості пацієнтів, у яких стаються інсульти, зуби теж не ліковані. Треба розуміти: карієс має збудник, його треба позбутися. Бо інфекція потрапляє в кров та підтримує інші захворювання, – наголошує стоматолог.

Викликає головний біль

Медик переконана: лікувати серцево-судинні, неврологічні, гематологічні захворювання і особливо проводити планові хірургічні втручання не слід, коли є гнилі зуби в роті. Бо результат може виявитися поганим.

– Скажімо, в обласній лікарні міняють кульшові суглоби. І обов’язково усіх пацієнтів приводять до нас на консультацію. Бо якщо після операції гнилий зуб підніме температуру, то на цьому фоні штучна конструкція почне відторгатися, тіло протеза не сприйме, – каже Лілія Володимирівна.

Також вагітні з хворими зубами народжують у відділенні патології, а не з усіма іншими. Бо мають в роті інфекцію.

– Які є хвороби зубів? – запитую.

– Карієс – це пошкодження твердої тканини зуба. Пульпіт – коли пошкодження доходить до нерва. І періодонтит – коли пошкодження йде вже за корінь. Тоді починають напухати м’які тканини навколо зуба й лікування не завжди можливе та ефективне, високий ризик видалення. Найкраще лікування – на стадії початкового карієсу. Бо сьогодні є багато методик, які це дозволяють робити навіть без свердління.

– А якщо зуб втрачено, чи варто ставити протез?

– Обов’язково. По-перше, від втрати зубів страждає травна система, бо гірше пережовується їжа. По-друге, в людини може боліти голова. Адже втрачається висота прикусу, скронево-нижньощелепний суглоб починає працювати неправильно. А люди не можуть зрозуміти, від чого дискомфорт. Тож треба ставити протези.

Треба вимітати наліт як віничком

До речі, сьогодні, буває, в людей виростають 28 зубів замість 32-х.

–  Останні дві пари зубів у людини з’являються зазвичай у віці 18-25 років. Їх ще називають «зуби мудрості». Та буває, що вони не закладаються. Річ у тім, що наші предки вживали тверду, грубу їжу, а сучасна людина – подрібнену. Потреба у зубах мудрості відпадає.

Запитуємо у професіонала і як правильно чистити зуби. Лікар дає просту інструкцію:

– Треба брати щітку середньої жорсткості чи навіть жорстку, бо це ж кістка. М’яку використовує той, хто має проблеми з яснами. Ще краще, якщо вона має шкребочок для язика. Зубні пасти є зі вмістом мінералів (кращі для зубів) та з екстрактами трав (кращі для ясен). На зубну щітку доросла людина має видавлювати близько сантиметра пасти. Добре зубчики вичищаються зубними порошками. Починаємо чищення з передніх зубчиків вертикально, зверху вниз, – від ясен до ріжучого краю. Наче віничком вимітаємо сміття. Тоді всі інші по черзі. Потім чистимо, починаючи з передніх, всі зубки горизонтально. Весь процес повинен зайняти 3-5 хвилин. Так роблю я. Якщо люди можуть дозволити собі придбати електричну зубну щітку – це дуже добре, адже якість чищення нею значно краща. Поки паста на зубах, міжзубні проміжки проходимо ниткою. Тоді беремо ополіскувач. Він попереджає утворення зубного нальоту й надає ротовій порожнині приємного запаху. І маємо зубки чисті!

Щоб переконатися у цьому, достатньо провести по них язиком. Якщо зуби гладкі – це і є критерієм гарної гігієни. Якщо десь є шорсткість – потрібно дочистити.

Щітку варто змінювати що три місяці!

До речі, зубну щітку стоматологи рекомендують заміняти на нову не рідше, ніж раз на три місяці! Адже вона зношується. А чистити зуби – двічі на день: вранці і перед сном. Коли ж слід бігти до стоматолога?

– Треба, щоб стоматолог був не ворогом, а другом людини, до якого хотілося б прийти мінімум раз на рік, а краще – раз у півроку, – каже Лілія Нагребецька. – Навіть якщо ніщо в ротовій порожнині не турбує. Бо на початковій стадії карієсу зубчик не болить, але його швидко й недорого можна підрихтувати. А якщо пацієнти звертаються, коли вже зуб дуже болить, – то будуть глибокі втручання й, відповідно, значно дорожчі. Адже нерв уже згнив.

Стоматолог також наголошує, що, маючи хворі зуби, не слід займатися самолікуванням. Це велика помилка, яка призводить до втрати зубів. Адже ніякі ні трави, ні сало не вилікують гнилого зуба. Якщо є біль – потрібно негайно йти до лікаря.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Варвара Олинева
    Варвара Олинева

    У меня была подобная ситуация, долго не могла сходить к стоматологу, и из-за зуба начала себя плохо чувствовать. Со здоровьем шутки плохи, при первых случаях сразу нужно обращаться к стоматологу. Я и сама хожу каждые пол года на осмотр и дочку свою вожу в эту же стоматологию, только к детскому стоматологу - https://stomatology-lementa.com.ua/

    10 вересня 2021, 21:44
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися