Волинь

Хату освітлював «Запорожцем», тепер – панелями

30 червня 2018, 15:26
0
0
Сподобалось?
0

Зробив сушку для фруктів, млин і навіть установку для свердловини

Володимир Орищук із села Старостине Ратнівського району умудрився обходитись у наш час без газу та електроенергії. Виробляє власну із сонячних панелей, а тепло, яким обігріває хату, бере із землі. Його винаходи вражають усіх, хто знайомий з цим чоловіком.

Саморобна бетономішалка пішла по селу

Володимир Орищук не інженер і не електрик, він навіть вищої освіти не має, хоча закінчив школу на відмінно. Здобувши спеціальність різьбяра по дереву, цим колись заробляв у Польщі. Потім у Білорусі оздоблював дитсадки. Але помалу душа вибрала інше. Став майструвати і вигадувати різні винаходи.

Багатьом ратнівчанам і навіть білорусам Володимир бурив свердловини на воду. І що цікаво, устаткування для цієї роботи сконструював і зробив сам. Згодом виготовив на замовлення дві аналогічні бурові станції, якими користуються у сусідніх районах Білорусі.

– Зробив собі колись і бетономішалку, – каже Володимир. – То зараз її можна купити у магазині, а колись мішали цементний розчин вручну. Моя бетономішалка пішла по селу, одинадцять років служила, поки боки її не стерлися до дірок.

На рахунку Володимира Васильовича і верстат для виготовлення тирсошлакоблоків, млин, причепи для автомобілів, кінні вози тощо. Вигадав, як зробити, щоб у його «Запорожці» було тепло. І змайстрував «топку» від вихлопної труби автомобіля! Обладнав своє авто й електролебідкою, якою у разі потреби міг сам себе, тобто свій автомобіль, витягти з ями чи болота. А потім придумав, як забезпечити власним світлом оселю, у якій мешкає. Пригодився той же «Запорожець». Обладнав генератор від нього на 220 вольтів – і пішло власне світло у новозбудовану хату, яким користувалися, доки не провели електролінію.

Ще зовсім юним, у 23 роки, умудрився добути електроенергію за допомогою вітру. Правда, її було недостатньо, тому з часом демонтував вітряка.

Дім гріє сонцем, землею і димом

Ще раніше Володимир Васильович зробив сонячний колектор для обігріву води, підключив його до душової кабіни. Каже, що таким чином мають у хаті теплу та ще й безкоштовну воду сім місяців на рік. За цей час сім’я економить до 3000 тисяч гривень щороку.

 – Мати гарячу воду за рахунок сонця дуже просто, – каже винахідник. – У темну пору на сонячному колекторі автоматично спрацьовує електроклапан, який закривається. Є світло, тепло – відкривається. Вода у душовій кабіні нагрівається до 80 градусів. Економія на гарячій воді для сім’ї відчутна. Від сонця працює і сушка для ягід та фруктів – сам змонтував спеціальне обладнання.

Природного газу до оселі не підводив і не збирається. У котельні встановив старий котел, до якого доробив спеціальний бункер, а вже туди засипає тирсу. Отак опалюється його житловий будинок на 200 квадратних метрів.

– На добу засипаю до трьох мішків тирси, – каже Володимир Орищук. – Можна закидати все, що горить і тліє. Дров не використовую. У мене воду гріє і… дим. У димову трубу встановив водяну «сорочку» – таким чином протягом зими маю теплу воду в хаті. А вже влітку вона нагрівається від сонця… І на воду не витрачаю жодної копійки.

Буває так, що у хаті немає нікого, тож хто має опалювати? Володимир це теж вирішив. Тепер у будинку тепловий режим підтримується за рахунок землі. Для цього пробурив дві свердловини у землю на п’ять метрів, встановив тепловий геотермальний насос – і тепло ґрунту пішло на хату. Земля на такій глибині не замерзає і навіть зимою має до 8 градусів тепла.

Продає свою електроенергію

Біля добротного будинку Орищуків встановлено чимало сонячних панелей просто… на землі. Вони спрямовані у різні боки: на південний схід і південний захід.

– Я зрозумів, що якщо встановити панелі на даху будинку, то вони будуть більше нагріватися, і коефіцієнт їхньої корисної дії зменшуватиметься. Тож і облаштував їх на землі. Потужність сонячних панелей на сьогодні на добу становить у межах ста кіловатів. Думаю, можна виробляти і значно більше.

Орищуки не лише використовують електроенергію, генеровану сонячними панелями, для власних потреб, а навіть на продаж. За березень продали ВАТ «Волинь­обленерго», з яким уклали договір, 1059 кіловатів. Та із заробленого на електроенергії мають обов’язкове відрахування податку.

Поцікавилась у чоловіка, чи консультувався він з кимось, чи «не зависав» в Інтернеті під час конструювання своїх винаходів. І він мене здивував: не вміє навіть користуватися ним. Але дещо підглядає у ньому син Дмитро, який також має раціоналізаторський хист. Все, окрім добування тепла від диму, Орищук десь щось колись бачив. Дружина Надія жартома каже, що змалював Володимир своїми кресленнями уже навіть її кулінарні книжки, бо креслить у всьому, що потрапляє під руки.

– У кого ж Ви такий винахідливий вдалися?

– У батька, який також за життя любив щось крутити, монтувати. До моїх винаходів він ставився насторожено, переживав, аби тільки «не пролетів», бо ж уся робота має чималі фінансові затрати. Тому готовий допомогти іншим втілити подібні винаходи.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ,

Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися