Колодяжне на полотнах Гаврила Остапенка: виставка у Ковелі
Волинь

Колодяжне на полотнах Гаврила Остапенка: виставка у Ковелі

20 березня 2018, 11:40
0
0
Сподобалось?
0

Ковельчан  і гостей міста запрошують відвідати унікальну виставку педагога і художника, волинянина Гаврила Остапенка. Майстер належить до міських літописців другої третини ХХ ст.,-пише Про Ковель.

 Гаврило Никифорович Остапенко народився 26 березня 1892 року в станиці Марийській 1-го Донського округу. Навчався в академії мистецтв міста Санкт-Петербург. Там і застала його Перша світова війна, учасником якої він був. Після війни трудився креслярем земельної управи, маляром, землеміром, але переважно вчителював. Також Гаврило Никифорович працював штатним учителем графічних мистецтв у Ковельському чоловічому і жіночому вищих початкових училищах та Ковельській чоловічій гімназії.
   Під час проживання в Ковелі був знайомий з Миколою Петровичем Косачем, братом Лесі Українки, бував у Колодяжному. Серед робіт ковельського циклу є цікава та цінна графічна робота, малюнок з натури: зображення Білого будиночка Лесі Українки, датоване 1945 роком (зображений будинок під солом'яною стріхою, з комином, освітлена сторона стіни має четверо вікон з напіварочним завершенням. На затіненій стороні одне вікно і двері, а також двері на горище. До кольорового малюнка є ескіз, виконаний простим олівцем, під ескізом – план будинку (дата виконання роботи – 26 серпня 1945 р.). Малюнок є документальним свідченням про зміни в зовнішньому вигляді будинку Лесі Українки після Другої світової війни. У той час Гаврило Остапенко працював у Волинському краєзнавчому музеї і, ймовірно, був одним із членів комісії, яка повинна була обстежити стан Косачівської садиби.
У Ковелі Гаврило остапенко створив ряд своїх архітектурних пейзажів та пейзажів на річці Турія (зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею). Деякі місця та будинки, відтворені художником, із плином часу змінилися до невпізнання, інші перестали існувати.
 Його роботи є історичним свідченням минулого, які спрямовані на збереження цінностей давнини для нащадків.
Відкриття експозиції "Краєвиди Волині» відбудеться 23 березня о 16-й годині в культурно-просвітницькому центрі Ковеля.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися