Куди дівати сміття: волиняни запозичуватимуть  досвід  харків’ян
Волинь

Куди дівати сміття: волиняни запозичуватимуть досвід харків’ян

27 лютого 2019, 14:41
0
0
Сподобалось?
0

На Волині  найгірша ситуація із утилізацією сміття  в Луцьку, Любешові та Ковелі. Місцеві полігони твердих побутових відходів  заповнені більш яе на  90 %. Окрім того, потребують вирішення «сміттєвого» питання в Маневичах, Нововолинську та Ківерцях.

Представники Луцька, Любешова та Ковеля зустрілися  із працівниками  харківської проектної організації ТОВ «Діпрокомунбуд». Вони проектували та здійснюють нагляд за полігоном ТПВ у місті Дергачі Харківської області. Про це повідомляє прес-служба ОДА.  

За словами радника голови ОДА Олександра Закузенного, це один із найкращих прикладів полігону твердих побутових відходів. Аналогів йому немає в Україні. Тому волинянам слід запозичити позитивний досвід.

Слід зазначити, що з 2008 року в Харкові розглядали різні варіанти боротьби зі сміттям та знайшли власну формулу успіху: 60 % відходів – переробляють, а 40 % – відправляють на полігон. Що ж стосується спалювання, то воно надзвичайно затратне, тому навіть не у всіх країнах Європи застосовують відповідний метод.

На переконання харківських інженерів-проектувальників, до початку будівництва полігону ТПВ варто провести відповідну інформкампанію  для місцевого населення. Разом із тим, розробити схеми санітарних очисток населених пунктів та передбачити в проекті очисні споруди фільтрату. Не слід також забувати й про рекультивацію та дегазацію старих полігонів, в яких завершується термін експлуатації. Все це сприятиме зменшенню негативного впливу на навколишнє середовище від сміття, що зберігають на полігоні.

За словами  начальника Державної екологічної інспекції в області Олександр Ткачук, на Волині залишається напружена ситуація з утилізацією сміття. Зокрема, старі полігони переповнені, а нові – не будують через протидію з боку місцевого населення. До слова, схожа ситуація склалася в Горохові. Незважаючи навіть на те, що його мали зводити згідно з європейськими стандартами та вже були виділені кошти з державного бюджету. Натомість, будівництво сміттєпереробних заводів, про яке часто розповідають, – надзвичайно договортісне та триває не один рік. А питання відходів слід вирішувати вже зараз.

На зустрічі обговорили проблемні питання, які виникли в Луцьку, Ковелі та Любешові щодо будівництва нових полігонів ТПВ та домовилися про подальшу співпрацю.

«Вже з 2020 року безпосередньо розпочнемо будівництво полігонів, залучивши при цьому екологічні кошти з державного бюджету», – резюмував Олександр Закузенний.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися