Лучан закликають долучитись до акції “Вдягни вишиванку - зроби цей день яскравим”
Волинь

Лучан закликають долучитись до акції “Вдягни вишиванку - зроби цей день яскравим”

14 травня 2018, 19:16
0
0
Сподобалось?
0

До Всесвітнього дня вишиванки, що припадає цього року на 17 травня, департамент культури анонсує загальноміську акцію "Вдягни вишиванку - зроби цей день яскравим".

Всесвітній день вишиванки ініційовано у 2006 року студенткою Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Відтоді кожного року у третій четвер травня українці по всьому світу одягають вишиті сорочки і йдуть на роботу, до школи, університету.

Для того, щоб підтримати прадавні традиції українського народу, виразити свою громадянську позицію й духовну свідомість, пропонуємо лучанам також долучитися до акції й одягнути в цей день улюблену вишиванку.

Запрошуємо лучан та гостей міста на заходи з нагоди Всесвітнього дня вишиванки, що припадає цього року на 17 травня.

Довідка:День вишиванки започаткований у 2006 році як Всесвітній день вишиванки студенткою Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк, яка нині є письменницею і журналістом, членом Спілки письменників України.

День вишиванки в Україні відзначається в третій четвер травня. Ідеєю свята є збереження українських цінностей та популяризація серед молоді і населення загалом. Свято передбачає обов’язкові заходи : одягання вишиванок, концерти, конкурси, ярмарки, вечорниці, святкову ходу.

Вишиванка в Україні – це сорочка орнаментована вишивкою, вона є національним символом, історичною і народною традицією, оберегом. Кожний регіон країни має свої неповторні традиції, техніки виконання, витонченість малюнків і кольорів.

На Волині перевагу мають малюнки: «зірки», «ключі», «хрести», «павучки», «ромби», «зигзаги», «трикутники», рослинні мотиви, дерево життя, птахів, як символу людських душ, що означають давньослов’янський образ Берегині, покровительки життя, символи землі, сонця, води, які творять життєдайну трійцю. Вишиванки виконуються в техніці «заволоч», «занизування», «набірування», «перетику», «низинка» (низь). Основні кольори – червоний, чорний, синій і зелений.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися