Надія ЗОЗУЛЯ
Волинь

Лучанка присвятила Тарасові Шевченку десяток кросвордів

10 березня 2018, 13:02
0
2
Сподобалось?
2

Надія Зозуля з Луцька має доволі незвичайне захоплення. Ось уже майже сорок років вона складає кросворди на різну тематику. У своєму доробку має не десятки, а сотні головоломок! Є про патріотизм, Україну, визначних особистостей нашої держави. Лише творчості Тараса Шевченка присвятила понад десяток кросвордів!

Подарунок від доньки – збірочка маминих головоломок

Надія Олександрівна пригадує, що у школі мала хороші літературні задатки: багато читала та писала добротні твори. Вчителі навіть пророкували їй журналістську кар’єру, але любов до математики виявилася сильнішою. Надя здобула вищу економічну освіту. Хоча ніколи не розлучалася з літературою. Любила духовний та інтелектуальний розвиток.

– Змалечку розгадувала різні головоломки, – розповідає жінка. – А перший свій кросворд склала у 22 роки.

Спочатку у них шукала порятунку від негативних думок, які з’являлися після того, як через кризу склалася непроста ситуація на роботі. Навіть не зогледілася, коли такі незвичайні інтелектуальні ліки перетворилися на захоплення. Бувало, що ночами роздумувала, як підібрати слова, щоб букви співпадали по горизонталі та вертикалі. Складати такі хитромудрі сплетіння – справа непроста. Але це хороша розминка для розуму. Тому Надія Олександрівна, щоб було цікавіше та оригінальніше, ще й дуги вигадала. Кросворд до Дня Незалежності України оформила у вигляді тризуба. Інший створила овальної форми – ніби вхід у храм. А до 200-ліття Кобзаря донька Світлана зробила сюрприз. Дванадцять маминих кросвордів видала спеціальною збірочкою «Думи мої». Щоб їх скласти, пані Надія опрацювала три томи «Шевченківського словника», тож детально вивчила все життя та праці Тараса Григоровича. 

Вони є щасливі  й нещасливі

Щоб не плутатися у власних кросвордах, жінка веде спеціальний зошит, де все детально записує. Є картотека, коли і в яке видання передала свої головоломки.

– Згідно із записами, у мене надруковано 244 кросворди, 54 сканворди, – зазначає жінка. – Публікували їх всеукраїнські та обласні видання. А ще понад двадцять осіло у різних редакціях. У 1998 році у «Віснику» було надруковано 14 моїх кросвордів на різну тематику. Гонорар для мене – не головне. Головне – моральне задоволення, що людям цікава моя робота і допомагає покращити відпочинок.

Досліджуючи долю своїх творінь, Надія Олександрівна дійшла цікавого висновку. Виявляється, кросворди, як і люди, є щасливі та ні. Ось, наприклад, один зі щасливих. Його склала з п’ятої ранку до 6.30. Тільки вислала у газету – одразу надрукували. Нещасливець народився у 2010-му. Чотири роки надсилала його для друку і лише на п’ятий пощастило.

Розповідаючи про своє незвичне хобі, Надія Олександрівна процитувала крилатий вислів: «Зі словами гратися – інтелектом пишатися». Тож роблячи розминку для власного мозку, жінка хоче, щоб і інші розвивалися духовно, шукаючи відповіді на оригінальні запитання.

Руслана СУЛІК, м. Луцьк

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися