Міжнародний майстер-клас із вирощування лохини від волинського професора
Волинь

Міжнародний майстер-клас із вирощування лохини від волинського професора

30 квітня 2019, 21:30
0
0
Сподобалось?
0

На Волині реалізується міжнародний проект «По-сусідськи». Його організатори  Яна Цапук, яка  очолює громадську організацію «Фундація розвитку сільських територій», і її польські колеги.  Про це повідомляє прес-служба ВОУЛМГ.

Делегацію з сусідньої держави приймають волинські сім’ї, у яких житимуть польські діти.  

« Ми приймаємо Вікторію Адамчик, – розповідає лучанка Іванна Павлось, мама Вікторії, що навчається у Луцькій гімназії №18. –  Їй 13 рочків. Вона мешкає у містечку Чінчина Шльонського воєводства із татом, мамою та шестирічною сестричкою. Про це ми дізналися  через відеозв’язок. Ми намагаємось передати дітям життєвий досвід кожної із сімей: у ці дні разом ліпили вареники, місили, пекли, оздоблювали паски, писали писанки та готували крашанки. А наші доньки вже побували у клубі «Кловерленд» (це у с. Зміїнець), де Анастасія займається кінним спортом, ознайомилися з пам’ятками культури Луцька. Виконали навіть одне із завдань проекту «По-сусідськи»: відзняли фільм «Вареники».

Гостей із Польщі приймав  Лісовий  молодіжний  центр, що на території Воротнівського державного заказника, який іще називають Волинською Швейцарією. Апогеєм  Міжнародної лісівничої школи став майстер-клас від професора Східноєвропейського національного університету Михайла Шевчука.  Не тільки в університеті має унікальну лабораторію, а й на своїй присадибній ділянці вирощує і популяризує рідкісні сорти ягід. У його науковій колекції, зокрема, є сорок сім сортів лохини: від весни і до зими ця корисна ягода може давати врожай.

Торік завдяки Михайлу Шевчуку вперше в Україні створено парникову колекцію лохини у ДП «Маневицьке ЛГ». Цього разу насадження зразків лохини, вирощених методом ін-вітро, закладаються у саду Воротнівського ботанічного заказника.

Втілювали перший етап наукового експерименту у практику спільно – професор, лісівники, польські і українські школярі. Більшість сортів лохини, як повідомив професор, українські науковці закупили у своїх краківських колег, які спромоглися створити чи не найкращу подібного роду наукову базу в Європі, якщо не у світі, і вже давно займаються експериментальним вирощуванням перспективних сортів саме ягідних культур.

« Ми закладаємо тут плантацію з п’ятнадцяти видів лохини:  від ранніх весняно-літніх до пізніх осінніх сортів. Це значить, що цілюща ягода з часом має родити тут від 1 червня до жовтня, -розповів професор.

Міжнародний проект Яни Цапук «По-сусідськи» намітив головне: порозуміння двох народів за якісного спілкування між первинними ланкоутворючими держави – сім’ями.

Лісівничий молодіжний центр та професор СНУ імені Лесі Українки Михайло Шевчук цей родинний стрім вивів на міжнародний науково-практичний професійний рівень: отримати ще й спільний для двох народів ягідно-селекційний простір. Школярі двох країн та їх керівники разом із лісівничою громадськістю Волині втілили у життя давно запланований науково-досвідний проект зі створення плантації лохини, вирощеної методом ін-вітро.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися