На чорницях за день тисячі заробляють
Волинь

На чорницях за день тисячі заробляють

3 липня 2014, 15:45
0
0
Сподобалось?
0

У цю літню гарячу пору на Поліссі люди ніби щезають. Буває, об'їдеш зо п'ять сіл, а зустрінеш лиш собак та котів. Ані вереску дітвори, ані обідніх посиденьок бабусь на лавчині біля хати.
- Та на ягодах усі, на чорницях! - підказав врешті старенький дідусь, який вийшов погрітися на сонечку у селі Стобихівка, що на Камінь-Каширщині.
Уже виїжджаючи із села, зустріли маму з дочкою, які втомлено сунули додому. У кожної в руках по відерцю чорниць.
- То ми для себе сьогодні вийшли, - каже Аліна Кущ. - У мене маленька дитина, то тільки о дванадцятій і вирвалися до лісу. А зараз після обіду вже вертаємося. Ми не справжні збирачі, - сміється.
- А які ж то справжні будуть? - допитуємося.
- Люди прокидаються із сонцем і їдуть у ліс на цілий день. Чим більша сім'я - тим більше назбирають, і там же відразу здають закупівельникам. У нас тут приймають чорниці по 21 гривні за кілограм, а десь в інших районах чула, що й по всі 25. Тож деякі сім'ї за день можуть на дві тисячі гривень чорниць назбирати! А за сезон і по 50 тисяч заробляють.
Поки балакаємо, до гурту підбігають ще діти, за ними підходять і батьки. Розпитуємо у дівчаток, чим то мами їх заохочують, щоб вони цілими днями у лісі спини гнули та комарів годували.
- О, та вони ж поперед мене біжать! - сміється мама двох донечок Каріни та Ангеліни Назаруків. - Це їхній заробіток: вони самі здають чорниці і гроші собі відкладають.
Дівчата починають посміхатися і хвалитися своїми зарібками. 13-річна Каріна каже, що минулого року заробила на ягодах тисячу гривень, купила спортивний костюм та різні зошити-олівці у школу. А її сестра за таку ж суму придбала собі велосипед.
- А цього літа на що плануєте витратитися?
- Та я ще тільки 300 гривень маю, кілька разів лише у ліс ходили. Мрію про мобілку, але мама не дозволяє, каже, ще зарано, - зізнається Каріна.
Дана ШЕВЧУК,
Волинська область
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися