Волинь

Оформити дарчу без свідоцтва про право на власність неможливо

23 листопада 2005, 00:00
0
0
Сподобалось?
0
Дідусь помер і заповів хату та город моїй мамі. Але хату ми так і не встигли переписати, й  досі на дідусеві, хоч мама в ній прописана. Зараз там живу я із сім’єю. Мама хоче оформити на мене дарчу, кажуть, так буде дешевше і швидше. Бо якщо робити заповіт – спочатку потрібно переоформити хату на неї, а це дорого платити та й багато тяганини. Крім того, у мами є ще брати, які проти того, щоб усе перейшло їй. Але дідусь заповів все мамі, тому що вона жила з ним і доглядала до смерті. Отож, я й хочу дізнатися думку досвідченого фахівця: чи можуть виникнути в даній ситуації труднощі з оформленням дарчої і які?
І ще одне запитання. Зараз проводиться приватизація земельних ділянок. Кому краще приватизовувати – мамі чи вже мені, відразу після оформлення права власності на хату (дарчої)?

Юрій КЛІМЧУК,
м. Ковель,
Волинська область

На запитання відповіла Тетяна РУДА, юрист партії Правозахисту:
– Згідно з Цивільним кодексом України, спадкоємець, який постійно проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців не заявив про відмову від неї. Але для того, щоб оформити дарчу на свого сина, даний спадкоємець повинен одержати свідоцтво про право на спадщину в органах державної реєстрації. (Якщо спадкодавець оформив заповіт на одного зі своїх дітей, то інші не будуть мати права на спадщину, крім випадків, передбачених статтею 1241 Цивільного кодексу України. Тобто ці громадяни є непрацездатними, ветеранами (інвалідами) війни, малолітніми дітьми тощо.)
Після оформлення права власності приватизовувати земельну ділянку краще сину.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися