На Вілицькому обеліску замінять «радянські» написи
Волинь

На Вілицькому обеліску замінять «радянські» написи

22 квітня 2018, 20:00
0
0
Сподобалось?
0

До Дня пам’яті та примирення (9 Травня) Шацькою селищною радою заплановано облагородити два обеліски: один – в Шацьку, інший – у селі Вілиця, -повідомляє  Район.Шацьк.

Доля села Вілиця є чи не найбільш трагічною в історії Шацького району під час Другої світової війни, коли у 1942 році фашистами це село було спалено вщент та знищено 96 його жителів. Аби вшанувати їхню пам’ять, у Вілиці за кошти місцевих жителів у 60-х роках минулого століття був встановлений обеліск, де на стелах викарбували прізвища односельчан, які загинули в роки війни, та місцевих партизан.

На місцевих зборах обговорювали питання зміни напису на пам’ятній стелі, де ще й досі викарбувано напис «Незабутнім односельчанам, які віддали своє життя за радянську владу та загинули від рук фашистських окупантів та українських буржуазних націоналістів». Із таким трактуванням категорично не погоджується депутат районної ради Андрій Лисий.

Його пропозиція – змінити назву на меморіальній дошці (до 9 Травня мають виготовити три нові меморіальні дошки, де викарбують імена та прізвища людей, жителів сіл Вілиця, Кропивники, Прип’ять, Плоске, які загинули в роки війни), і замість слів «загинули за радянську владу» написати «за Батьківщину», а слова «від рук буржуазних націоналістів» узагалі викинути. Також депутат пообіцяв долучитися до фінансування встановлення однієї з трьох дошок.

Після обговорення жителі села погодилися на цю пропозицію .Замість зірки на стелі планують зобразити тризуб або православний хрест, та демонтувати велику


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися