На Волині електронні медичні картки витісняють паперові
Волинь

На Волині електронні медичні картки витісняють паперові

23 березня 2018, 13:30
0
0
Сподобалось?
0

Виконання  Субпроекту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги пацієнтам з хворобами системи кровообігу у Волинській області» вийшло на екватор. Завдяки цьому волинська медицина багато у чому випереджає плани Міністерства охорони здоров’я щодо реформування галузі. Нині в області активно запроваджують електронний реєстр пацієнтів, який у майбутньому можна буде інтегрувати у глобальну загальнодержавну систему eHealth.

Реалізація Субпроекту триває уже два з половиною роки, і нині відбувається впровадження його практичних компонентів. Для усіх медзакладів області, включаючи сільські амбулаторії, придбано по одному комплекту комп’ютерної техніки та програмного забезпечення, що дозволить усім лікарям працювати в одному інформаційному полі. Наступним кроком стало запровадження медичної інформаційної системи «Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області».

– Спочатку передбачалося, що у реєстр внесуть дані тільки про тих волинян, які мають проблеми із серцем та системою кровообігу. Проте у ході реалізації проекту стало зрозуміло, що такий облік буде недостатньо ефективним. Тож функціонал системи вирішили розширити. До реєстру поступово будуть внесені усі волиняни, –  розповів консультант Субпроекту з інформаційних технологій Дмитро Киращук.

Фактично, йде мова про створення електронних медичних карт, які МОЗ ще лише планує запровадити для всіх українців.

За словами Дмитра Киращука, нині до системи підключені майже всі лікувальні заклади області. Із нею працюють понад 600 лікарів. Електронні медичні карти заведені уже на майже на 240 тисяч пацієнтів. Усі дані захищені. Є потужні резервні сервери, не пов’язані між собою.

Майже 90 тисяч електронних карт склали у Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги № 2 (поліклініка № 2). Тож презентація реєстру відбулася саме на базі цього лікувального закладу. Заступник головного лікаря Віктор Пахарчук розповів, що у їхній установі до цього працювала своя база даних «Поліклініка». За допомогою фахівців її вдалося перенести до запровадженого у рамках Субпроекту реєстру.

Формування електронної медичної карти відбувається, коли пацієнт приходить на прийом до сімейного лікаря. Його дані вносять у єдину інформаційну систему, доступ до якої мають усі медзаклади Волині. У рамках пілотного експерименту у луцькій поліклініці № 2 до цієї роботи залучені й вузькі спеціалісти – хірурги, кардіологи тощо.

«Якщо пацієнт звертається до нас щодо якогось захворювання, а через деякий час поїде у село у межах Луцького району і звернеться по медичну допомогу там, то в амбулаторії загальної сімейної медицини він просто дасть згоду на обробку персональних даних у цій базі. Тоді лікар зможе побачити, коли, у якого спеціаліста і яке лікування пацієнт отримував, і вже на основі цього прийматиме свої рішення», – розповідає Віктор Пахарчук.

Поки що електронні картки пацієнтів діятимуть паралельно з паперовими (згодом найважливішу інформацію звідти також планують перевести в електронний вигляд). Це дещо пригальмовує наповнення реєстру, адже медикам фактично доводиться виконувати подвійну роботу – через комп’ютер вносити інформацію на сервери і від руки ці ж дані записувати у паперові носії. Уже є рішення, яке дозволить прискорити цей процес.

– Зрозуміло, що одного комплекту комп’ютерної техніки на медзаклад для роботи з електронною інформаційною системою замало. Під час реалізації Субпроекту завдяки міжнародним тендерам нам вдалося зекономити певні кошти. Цей ресурс ми хочемо спрямувати на додаткове придбання комп’ютерної техніки, аби обладнати нею усі робочі місця лікарів первинної ланки, тобто усі лікарі, навіть у глибинці, до кінця року отримають комп’ютери. Світовий банк погодив нам такий план, – розповідає начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк.

Подальшим кроком у розвитку інформаційної системи охорони здоров’я Волинської області може стати перехід на електронні рецепти. Інформацію про пацієнта звідти зможуть брати лікарі екстреної медичної допомоги, у роботі яких важлива кожна секунда. Система також забезпечує ще одну актуальну на сьогодні функцію. З 1 квітня в Україні починається приписна кампанія, під час якої люди обиратимуть собі сімейних лікарів. Розроблена на Волині інформаційна система дозволяє реєструвати підписані з ними декларації в єдиній державній системі eHealth.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися