На Волині проводять експеримент із ремонту доріг за складних погодних умов
Волинь

На Волині проводять експеримент із ремонту доріг за складних погодних умов

13 січня 2019, 09:32
0
0
Сподобалось?
0

На Волині проводять експеримент щодо ямкового ремонту доріг за складних природних умов та з використанням вже відпрацьованого матеріалу. Перший етап випробування відбувся 9 січня у Луцьку на об’їзній дорозі по вулиці Дубнівській. Як зазначив заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Валентин Цьось, для нового дешевого методу використовують  асфальтогранулят чи, так званий, фрезирований асфальт, який у більшості випадків викидають. Науковці ж розробили на суто рослинній основі речовину, за допомогою якої з’являється можливість його переробляти та знову застосовувати. Спершу вторинний асфальтобетонний матеріал у вигляді крихти, продуктів фрезерування або заготовок із підвищеним вмістом бітуму розігрівають у рециклері до температури 130-160 градусів. Далі додають зазначену речовину, котра регенерує бітум та допомагає асфальту відновити його первинні фізико-хімічні властивості, навіть якщо його поклали 10-20 років тому.

За словами радника голови облдержадміністрації Олександра Закузенного, у використанні регенератора асфальтогрануляту є принаймні кілька переваг. По-перше, з його допомогою можна проводити ямковий ремонт навіть за температури -15. По-друге, додавати регенератор потрібно у співвідношенні 0,01% до загальної маси асфальтогрануляту. По-третє, речовина допомагає зі старого зрізаного асфальту зробити повноцінний, котрий має високий показник адгезії, тобто не боїться вологи та морозів. Разом із тим, регенератор відразу дає той ефект, який досягається обробленням країв смолою.

До слова, препарат уже запатентували в Україні. Відповідні ж дослідження проводили в Державному науково-дослідному та проектно-вишукувальному інституті «НДІпроектреконструкція». Після чого, у рамках експерименту, на Волинь безкоштовно передали два літри.

Слід зауважити, що нову технологію ще на початку літа протестували у лабораторних умовах Служби автомобільних доріг в області. Результати щодо замерзання, розмерзання, водонасичення та стиснення виявилися непоганими. Тепер дію суміші випробували в реальних умовах. Наступним етапом експерименту стане аналіз зразків із дорожнього покриття задля контролю якості робіт.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися