Нагороду членкині  УПА передали до обласного музею
Волинь

Нагороду членкині УПА передали до обласного музею

20 квітня 2018, 14:20
0
0
Сподобалось?
0

Під час відзначення  75-річчя створення Колківської республіки представниця Українського інституту національної пам’яті у Волинській області Леся Бондарук передала до краєзнавчого  музею Срібний Хрест Заслуги керівниці Українського Червоного Хреста Військової округи «Турів» УПА-Північ Любові Гнатюк («Білої»), -повідомляє Музейний простір Волині.

В умовах партизанської війни повстанці, хоч і були представлені до нагород, та в 1940-х–1950-х роках не змогли їх отримати. Тому нагороди вручаються родичам вояків УПА. У випадку відсутності родичів нагороди вояків УПА родом з Волині Інститут національної пам’яті України передає до Волинського краєзнавчого музею. Нагороди відтворені згідно з офіційно затвердженим у 1950 році Українською Головною Визвольною Радою дизайну, розробленого відомим волинським графіком Нілом Хасевичем та його учнем «Свиридом».

Коротка довідка про Любов Гнатюк («Біла»). Народилася вона в 1921 році у селі Гаразджа Луцького повіту. Членкиня Організації Українських Націоналістів. З вересня 1940 року перейшла на нелегальне становище, її сім’ю радянська влада депортувала в Сибір. З 1941 року керівниця жіночої ланки Ковельського Окружного проводу ОУН(б). У 1943 році очолила жіночу ланку Волинського обласного проводу ОУН(б), а з серпня 1943 року – відділ Українського Червоного Хреста Військової округи «Турів». Загинула 25 липня 1945 року в бою з військами НКВС у селі Тоболи Камінь-Каширського району.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися