Обладнання від Світового банку уже допомагає у діагностуванні серцево-судинних недуг волинян
Волинь

Обладнання від Світового банку уже допомагає у діагностуванні серцево-судинних недуг волинян

5 липня 2018, 03:08
0
0
Сподобалось?
0

ТзОВ «ІМЕСК» повністю виконало взяті на себе зобов’язання у рамках підписаної з управлінням охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації договірної угоди. Ця фірма встановила в обласних медичних закладах вторинного та третинного рівнів надання допомоги обладнання, що покращить діагностику та лікування пацієнтів із недугами системи кровообігу й, окрім того, провела навчання медперсоналу, який на ньому працюватиме. Мова про портативні електрокардіографи, комплекти для холтерівського моніторування ЕКГ, добового моніторування артеріального тиску та проведення велоергометрії. Загалом – 46 одиниць, розподілених відповідно до потреб медзакладів. Наприклад, портативні електрокардіографи отримали усі лікарні – від обласної та госпіталю ветеранів війни до центральних райлікарень. Натомість комплекти для холтерівського моніторування електрокардіограми, для добового моніторування артеріального тиску та для проведення велоергометрії поставили у Волинську обласну і Луцьку міську клінічну лікарню, Волинський обласний госпіталь ветеранів війни, Нововолинську міську, Ковельську, і Камінь-Каширську центральні районні лікарні.

За словами завідувачки кардіовідділення госпіталю Наталії Олянської, серцево-судинних проблем у їхніх пацієнтів дуже багато. Наприклад, воїни АТО призивалися з тією ж таки артеріальною гіпертензією, але недіагностованою, у декого вона виникла як стресіндукована, хтось після повернення із зони бойових дій внаслідок посттравматичного стресового розладу «заробив» гіпертонічну чи ішемічну хворобу серця. Тож усі ці люди у медзакладі мають проходити добове вимірювання тиску. Отримані сучасні прилади відсилають дані із замірами тиску через bluetooth на комп’ютери, де вже є спеціальне програмне забезпечення. На екрані – вихідні дані пацієнта, інформація про «поведінку» його тиску упродовж доби і ще чимало того, що ніяк не зрозуміє людина без відповідної освіти, але те, що вкрай необхідно фахівцям.

Кардіографи у межах цього постачання – теж надсучасні, можуть працювати як трьох-, шести- і дванадцятиканальні, тоді як той, що функціонував у госпіталі, має кілька десятків років. Персонал одразу ж проходить навчання роботі на техніці.

Провідний спеціаліст фірми «IMECК» Тетяна Гавронська також прибула на Волинь для навчань медперсоналу.

Комплект для проведення велоергометрії – то власне велоергометр (прилад, схожий на велотренажер), сучасний комп’ютерний кардіограф, комп’ютерне обладнання з ліцензованим програмним забезпеченням та принтер. Він гарантує електрокардіографічне дослідження для виявлення проблем із серцево-судинною системою та визначення індивідуальної толерантності до ступінчасто-зростаючого фізичного навантаження, яке виконують на велоергометрі. Це надточне сучасне обладнання, що вловлює та передає на комп'ютер найменші нюанси поведінки серця, що, своєю чергою, вкрай необхідно для правильної діагностики та лікування пацієнтів. Головний лікар Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич розповідає, що у них велоергометрію проводять постійно. Однак обладнання вичерпує свій ресурс, тож для такого потужного медичного центру, куди привозять пацієнтів із різними серцево-судинними захворюваннями, поставки сучасної техніки – важливі. «Щиро дякуємо усім, хто реалізовує Субпрект, за це. Й у найближчому часі очікуємо ще інших поставок», – додає медик.

У період з червня 2015-го по червень 2018-го у рамках реалізації Субпроекту підписано 63 контракти на суму майже 6 млн доларів США. З них на обладнання для медзакладів І, ІІ та ІІІ рівнів – 4,3 мільйона доларів США.

У 2018 році придбали обладнання та розхідні матеріали для 139 діючих амбулаторій загальної практики – сімейної медицини. Загальна сума підписаних контрактів – понад 170 тисяч доларів США. З закупленого обладнання протягом березня-квітня в усі амбулаторії поставлено портативні електрокардіографи. Для поставки вимірювального обладнання наразі вирішується питання щодо його метрологічної повірки. Також цьогоріч планується поставити біохімічні експрес-аналізатори та реактиви до них для всіх амбулаторій ЗПСМ. Оголошено тендер для додаткової закупівлі того обладнання, якого не вистачає для укомплектування всіх закладів первинного рівня надання медичної допомоги відповідно до норм облаштування для покращеного лікування серцево-судинних захворювань.

Підписано 13 контрактів з компаніями-переможцями конкурсних торгів на закупівлю обладнання та розхідних матеріалів для медичних закладів вторинного та третинного рівнів. Тривають постачання. Найближчим часом планується оголосити другу фазу закупівлі обладнання для них.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися