Іванка до аварії
Волинь

Обличчя дівчини після аварії складали, як мозаїку

22 грудня 2018, 12:52
0
0
Сподобалось?
0

Одна мить враз поділила життя 18-річної Іванки Гаджало із села Гупали Любомльського району на «до» і «після». «До» вона була студенткою Шацького технікуму, красунею, яка мріяла відкрити власне сімейне кафе. «Після» були операції, страждання, боротьба за життя. 

Материнське серце віщувало біду

Мама Іванки Наталія Ціпяшук пам’ятає той страшний день 10 березня 2018 року до дрібниць. Напередодні із самого ранку її найстаршій доньці Іванці надзвонювала подружка Оля і запрошувала приїхати у Любомль.

– Я ніби щось відчувала, не хотіла її пускати. Іванка у мене дуже домашня дівчинка, особливо ніде сама не їздила, довго не гуляла.  Та вона каже: «Мам, я ж уже не дитина, мені 18. Ти що, мені не довіряєш?»

Ті слова про довіру ніби обухом вдарили по голові. І Наталя відпустила доню. Уже десятки разів жінка пошкодувала, що тоді не дослухалася до свого материнського серця, яке ніби передчувало біду.

Дівчата того вечора пішли на дискотеку. Там Оля зустріла знайомих хлопців, які були на машині, попросила завезти їх за місто, аби спробувати самій кермувати автівкою. Вмовила й Іванку поїхати з ними. Дівчина сіла на переднє сидіння біля водія Саші. Що далі сталося, достеменно сказати важко. Слизька дорога, показна бравада хлопця, який зухвало кермував авто, – і машина опинилася в кюветі.

– Мені подзвонили о 5-й ранку: «Ваша дочка в аварію потрапила!» Весь світ тоді перевернувся. Кинула трубку і в піжамі побігла надвір, – досі з жахом згадує ту ніч Наталія. – Кум завіз у лікарню. Підбігла до дверей – а там купа одягу в крові. Іванчиного. Декілька годин чекала під дверима реанімації. А як побачила свою Іванку, то мало не зомліла. Її обличчя було суцільним місивом, під очима – великі сині, як сливки, гулі. А сама вона така холодна-холодна лежала. У неї язик був відірваний, вся щелепа поламана, зуби вибиті, – розповідає про пережите мама. – А у всіх інших, хто їхав у тій машині, – тільки дрібні подряпини. Іванка весь удар на себе прийняла.

Повернути красу пообіцяв лікар Валіхновський

У ті дні Наталія дякувала Богу, що її дитина залишилася живою. Місяць вона провела в реанімації Луцька. Тут лікарі буквально витягували Іванку з того світу. Дівчина могла дихати лише через трубку, яка постійно забивалася згустками крові.

– Поки рятували життя, втратили час для відновлення щелепи. Коли приїхали у Київську обласну клінічну лікарню, там лікарі жахнулися – скільки оперуємо, такого ще не бачили. Там було таке місиво! З її голови вийняли жменю скла! Операція тривала вісім годин! Їй всю шкіру з лиця зняли, з ноги туди вставили кістку і шкіру назад натягнули. Обличчя складали, як мозаїку. Скільки Іванка пережила, а все терпить, бідненька. Вона ж два місяці не говорила, я її через зонд годувала, щоб їжа прямо у шлунок потрапляла. Як тільки змогла писати, то першими були слова вибачення...  

На операцію у Києві скидалися усім світом. Після повідомлення в Інтернеті зібрали більше 200 тисяч гривень. Гроші приносили люди з Гупалів та Облапів. Родина продала машину, теля. Здавалося, ще трішки – і життя Іванки повернеться у час «до» тієї аварії. Дівчина була надзвичайно окрилена, коли знаменитий пластичний хірург родом з Турійська Ростислав Валіхновський пообіцяв їй повернути красу. Безплатно.

– А тут нам лікарі кажуть: кістки не прижилися, треба робити штучну щелепу. Я думала, що під землю тоді полізу. Валіхновський же сказав, що може тільки пластику зробити. А щелепна хірургія – не його профіль. А це знову такі грошиська! Щелепу лікарі з Канади проектували, робити її мають у Бельгії, а вже ставитимуть українські хірурги. Наші би й зробили, але у них просто такої апаратури немає.

Винуватець аварії тікає і не хоче давати гроші

Родина Іванки уклінно просить людей відгукнутися на їхню біду і допомогти дівчині повернути красу, стати щасливою. Самі вони працювали, не покладаючи рук. Продали картоплю, корову. Але цих грошей не вистачить. Крім Іванки, у Наталі є ще троє дітей.

– Подруга Оля, яка підбила Іванку приїхати до Любомля, з часу аварії з нею не спілкується.  Хлопцеві Саші з Вишнева дали три роки умовно. Я не оскаржувала те рішення. По правді, не хотіла калічити йому життя. Хлопцю ж тільки 19. У мене в самої є 18-річний син. Всяке може трапитись. Він обіцяв допомагати. Та й суд йому призначив виплачувати гроші на лікування. Тепер він ховається, тікає. Каже: «Немає грошей. Я що, буду по людях ходити просити?» Бог йому суддя. Я ж ходжу. Рідний батько і його родина тоже нічим не допомагають, – зітхає Наталя. 

Зараз обличчя Іванки – це суцільний біль. Вона ледве говорить та їсть, не бачить на одне око. Жменями ковтає знеболююче, бо ті кілька зубчиків, що лишилися, страшенно болять. Та дівчина не втрачає віри у доброту людей. Каже, що їй допоможуть, і вона стане ще гарнішою, ніж колись, зустріне свого єдиного коханого і вдягне біле плаття щасливої нареченої. 

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

P.S. Для тих, хто хоче допомогти Іванці Гаджало коштами на операцію, – номер картки мами у Приватбанку: 4731219107797650 (Наталія Василівна Ціпяшук).


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися