Подружжя ГЕРГЕЛІВ
Волинь

Покинула Київ заради волинського села

18 березня 2019, 08:04
0
3
Сподобалось?
3

Живи позитивно!


Засновниця елітної школи іноземних мов садить картоплю і плідно займається наукою

Подружжя Гергелів дуже відоме й шановане у столиці. Олег Ігорович – талановитий лікар, у минулому випускник Ківерцівського медучилища та Київського медінституту, працівник наукового центру радіаційної медицини! Він витягував з того світу найважчих хворих, які перенесли гостру променеву хворобу. Його дружина пані Анжела – геніальний педагог, яка створила власну методику вивчення іноземних мов і відкрила елітну приватну школу, кандидат педагогічних наук, автор багатьох підручників. Та кілька літ тому подружжя прийняло рішення залишити гамірний Київ і перебратися на Волинь у невеличке село Городок Луцького району. Звідси родом голова родини.

Методику випробувала на власних дітях

Затишний будинок Гергелів вікнами виходить на заплаву річки Чорногузки. Яка тут краса! Усе потопає у чарах природи, з нею воєдино зливається душа. О, такі краєвиди не можуть не полонити. Їм піддалася навіть така рафінована киянка як пані Анжела.

– Я народилася у Києві і все своє життя прожила у столиці. Моя мама киянка, дідусь… А тепер тут з чоловіком картопельку вирощуємо, – усміхається.

Та Олег Ігорович додає:

– І наукою Анжела займається. Сьогодні такі технології, що можна працювати дистанційно.

Дізнаюся, що жінка не просто науковець, а автор унікальної методики вивчення іноземних мов. Лінгвістичну школу Гергелів (як її в народі називають) добре знають не лише в Україні, а й у світі. Її випускники є успішними студентами найпрестижніших університетів Великобританії, зокрема, Оксфордського, Брістольського  та Кембриджського, вчаться у  Сорбонні (Франція), вузах Ірландії та інших світових колисках науки.

– У чому унікальність вашої методики? – запитую пані Анжелу.

– Це абсолютно природне навчання для дитини. Створені такі умови, середовище, що вона сама вчиться розмовляти англійською, німецькою, французькою. Як українською – її ж мама спеціально не вчить мови з пелюшок, а маля її розуміє, – пояснює науковець. – Цю методику я випробувала на своїх дітях.

Моцарта слухають Відні, на Шекспіра їздять до Лондона

Тоді мала розробку лише для занять англійською. Пізніше, коли у 1997-му за наполяганням друзів та знайомих відкрила приватну школу іноземних мов, батьки вмовили талановитого педагога розробити подібну методику вивчення німецької і французької. Сьогодні школа Гергелів не дає вибору – обов’язковою умовою є відразу вивчення трьох мов!

– Так, навчання нелегке. Але дає гарний результат. Діти до нас приходять із садочка і навчаються 12–15 років. Заняття проходить три рази на тиждень по три уроки. Таким чином, що одна мова помножує іншу. Тобто наступний урок продовжує тему попереднього, тільки спілкування йде іншою мовою. Як готуються вчителі? Вони між собою домовляються, що будуть робити, – розповідає пані Анжела.

При цьому педагог наголошує: «Ми не навчаємо дітей, ми з ними завжди щось робимо. Скажімо, танцюємо, співаємо». У старших класах учні цієї школи їздять слухати великого Моцарта у Відень, на вистави Шекспіра їх возять до Лондона, а вивчати шотландські танці – у Шотландію.

У саду – 91 дерево!

А ще невтомна науковиця вивчає кельтську культуру та гальську мову – до тих семи мов, які вже знає. І пише книги, у яких застосовує порівняльний аналіз на ґрунті своїх знань. Так, скажімо, пані Анжела на прикладах доводить, що чимало українських слів походять з… гальської. І що білоруські «Песняры» співають мелодії, знані в іншій далекій культурі – кельтській. Дивина! Але підкріплена наукою.

Жінка зізнається – їй добре трудитися тут, на Волині. За Києвом зовсім не шкодує. Правда, до столиці навідується не рідше разу на місяць, адже опікується школою, пише для викладачів рекомендації, створює нові методичні розробки.

А Олег Ігорович, окрім бізнесових справ, має й господарські. Який розкішний він плекає сад! У ньому росте 91 сортове дерево. Серед розмаїття яблунь, слив, абрикосів з особливою гордістю вирізняє абрикос «Київський красень» та яблуню «Красуня Києва». Таки вкорінилася згадка про столицю…

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися