Юрій ШОСТАК із сином та внуком
Волинь

Потомствені комбайнери

18 вересня 2018, 10:40
0
1
Сподобалось?
1

Дід, батько, тесть, дядьки, сини, брати, внуки, хресний – велика династія хліборобів

Як по-справжньому пахне житній колос, найкраще знає той, хто працює в полі. У родині Шостаків з Рівного Любомльського району – вже третє покоління комбайнерів.

20 років працював разом із тестем

– Мій батько був вправним механізатором, одним із перших комбайнерів у колгоспі «Радянська Україна». По жінчиній лінії практично також всі хлібороби, – говорить Юрій Шостак.

Двадцять років він пропрацював на комбайні зі своїм тестем Степаном Куданом. Комбайнером був і його хрещений батько Микола Гончарук, котрий товаришував з батьком Юрія. Якось, коли хлопцеві було п’ять років, тато підвіз його із сестрою додому, а сам поїхав на поле. «Ідіть до хати», – мовив дітям. Але син по слідах батькового комбайна повернувся в урочище, де той молотив пшеницю. Тато не нагримав, а посадив сина на руки, пройшов комбайном по полю коло і спокійним голосом сказав: «Як при­йшов сюди, так і вертайся до хати». А вже з чотирнадцяти років Юрій разом із братами Миколою та Василем стали батьковими надійними помічниками. Микола двадцять літ пропрацював комбайнером.

– Колись жнивували довго, – згадує Юрій Шостак. – Бувало, батько ввечері повернеться з роботи, поставить комбайн на лузі поблизу хати, а на ранок прокидаємося – сніг.

З першого дня читають «Вісник+К»

Після армії Юрію довелося підкорювати й жнивне поле цілини. Ще за Союзу доля закинула його в Казахстан. Двадцятирічному юнакові пропонували навіть залишитися там. Та попри те, що далекий край припав до душі, вирішив повернутися на Любомльщину.

– Комбайнером був і мій рідний дядько Володимир Шостак, і батьків швагро Олексій Крижук, двоюрідний брат Василь Крижук працював помічником комбайнера, – говорить Юрій Олексійович.

Сини обрали зовсім інші професії, але в гарячу пору вони трудяться комбайнерами на старому батьківському СК-5 «Нива», якому більше тридцяти років. Хоч він деколи виходить з ладу, чоловіки його не зраджують. А як випадає вільна хвилина, роботяща родина читає «Вісник+К». Хваляться, що передплачують наше видання з першого дня.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися