«Напередодні Пасхи кожна господиня дбає про великодній кошик. Хтось сам пече паску, варить сир, коптить м’ясце-ковбаску, а хтось смаколики, які має принести до храму на освячення, купує. Деякі люди беруть ще й горілку. Що варто вкласти у кошик, а що у ньому зайве?» – цікавляться наші читачі.
– У першу чергу у великодньому кошику має бути паска і продукти, які передбачені для освячення. У требнику є спеціальна молитва, яку читає священик над м’ясними стравами, маслом, яйцями, сиром, хроном і сіллю. Іншого у цій молитві не передбачено, – пояснює священик Андрій Хромяк. – Не варто класти у кошик екзотичні продукти, бо вони не притаманні нашій місцевості. Також не слід брати спиртне.
Паска – це символ царства небесного, воскресіння. Це хліб вічного життя. М’ясні страви – символ душевної радості, яка приходить від сповнення людиною Божої волі. Сіль – знак того, що ми є незламні і постійні у своїй вірі. Це символ зв’язку Бога з людьми. Хрін символізує міцне коріння, що виявляється у пошані до традиції та наших предків.
Крашанки – самодостатність життя. Червоний колір символізує кров, яку пролив за нас Ісус Христос. Сир і масло – це молочні страви, які є даром природи, символами жертовності та ніжності Бога.
Якщо люди не мають можливості на великодню службу бути у храмі, то можуть освятити страви в суботу напередодні. Але споживати їх мають лише у неділю, застерігає священик. Адже в суботу ще триває піст.
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!