Сьогодні на Волині перебували Президент України Петро Порошенко і почесний патріарх Православної церкви України Філарет
Волинь

Сьогодні на Волині перебували Президент України Петро Порошенко і почесний патріарх Православної церкви України Філарет

15 січня 2019, 18:00
0
0
Сподобалось?
0

Візит високопоставлених осіб України на Волинь відбувся сьогодні, 15 січня 2019 року. Волиняни зустрічали Президента України Петра Порошенка і почесного патріарха Православної церкви України Філарета.

 У Луцькому  кафедральному соборі Святої Трійці відбулося богослужіння, яку очолив патріарх Філарет, за участі Президента України Петра Порошенка, митрополита Луцького і Волинського Михаїла, військових капеланів, волинського духовенства та жителів міста.
У Луцьк також привезли знаковий для країни документ - Томос про надання автокефального церковного устрою Православній Церкві України. Його розмістили у соборі і  Петро Порошенко розповів лучанам, яке значення має отримання Томосу для держави та кожного українського вірянина.
«333 роки українська церква була під московський ярмом. І Божою волею і Божим благословенням зараз це ярмо з українського народу, українського православ’я, української церкви – знято. І про це засвідчує цей історичний документ, який сьогодні і зараз благословенням предстоятеля нашої церкви блаженнішого митрополита Епіфанія перебуває у Луцьку.
В світі зараз є 15 помісних церков, як 15 зірок. І серед цих зірок дуже яскрава зірка нашої церкви. Церкви, яка канонічна, церкви, яка визнається світовим православ’ям, включно з його Всесвятістю Вселенським патріархом і Святійшим Вселенським православним собором», – розповів Петро Порошенко.

Також Глава держави подякував митрополиту Луцькому та Волинському Михаїлу за його визначну роль під час Собору та за його мужнє рішення, яке сприяло створенню церкви.

Він зауважив, що Томос зараз є для України документом, який рівнозначний декларації про державний суверенітет. Та запевнив, що незважаючи на це, кожен вірянин зможе ходити у ту церкву, в яку вважатиме за потрібне. Всі, хто прийме рішення залишитися у церкві, яка зберігає єдність з російською, почуватимуть себе у безпеці.
Разом з тим, гарантував захист кожній парафії, яка прийме рішення приєднатися до нової церкви.

На Волині про перехід до Православної церкви України (ПЦУ)заявили вісім парафій  Української православної церкви Московського патріархату.

У Ківерцях Президент України зустрівся з мешканцями райцентру та навколишніх сіл. Розповів про важливість Томоса для України, зазначивши, що не можна бути незалежними, коли Українська церква керується з Москви, а також про перспективи вступу до НАТО. За його словами, членство у цій організації — реальне завдання.

Отримання Томосу Президент назвав  більшою перемогою, ніж перемога на фронті.

Відвідав Президент України і  Рожище. Там він зустрівся з містянами у будинку культури,  пригадав історичну подію - отримання Томосу, а також подякував усім за підтримку, завдякі якій це стало можливим.

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися