Стегна у малюка розводяться, але клацають?
Волинь

Стегна у малюка розводяться, але клацають?

24 листопада 2018, 12:49
0
0
Сподобалось?
0

Негайно звертайтеся до ортопеда-травматолога

Переломи, вивихи, захворювання хребта, лікування дисплазії у дітей, видовження кінцівок – це далеко неповний перелік захворювань, з якими щоденно звертаються до травматолога Андрія Войтюка з Ковеля. У розмові з лікарем вищої кваліфікаційної категорії дізнаємося, у яких випадках варто насторожитися, що у малюка є небезпечна дисплазія суглобів, а також – що робити, аби не стати пацієнтом ортопеда-травматолога.

Навчався у Німеччині та Польщі

На прийом до ковельського лікаря Андрія Войтюка звертаються мешканці поліських районів Волині. «Він творить чудеса», – кажуть пацієнти про цього ортопеда-травматолога.

– Мого батька, відомого на Волині ортопеда, на жаль, вже немає в живих. З десяти років брав мене із собою на роботу і навіть на деякі операції у травматологічне відділення Ковельської райлікарні, яким завідував, – розповідає Андрій Войтюк.  Тепер фото батька на почесному місці в кабінеті сина. – Згодом уже він стояв у мене за спиною під час моїх перших операцій. Завжди казав: «Медицина – це кров, бруд, біль. Але якщо ти вибереш іншу спеціалізацію, не травматологію, то багато втратиш, бо ніхто не передасть тобі свого досвіду так, як батько». Лікарем-педіатром була моя мама Неля Іванівна, у якої також багато чому навчився.

Андрій Войтюк закінчив Тернопільську державну медичну академію. Згодом навчався в одного з кращих німецьких професорів медицини Беренца, пройшов школу УЗД-діагностики в Польщі. У 2006 році очолив травмпункт у Ковельській райлікарні. Через кілька років став лікарем-травматологом залізничної лікарні. Після її реорганізації працює у Турійській районній лікарні та проводить приватний прийом у Ковелі.

Як розпізнати дисплазію у немовлят?

Високий рівень захворюваності хребта і суглобів ортопед-травматолог пояснює тим, що українці багато і важко трудяться, не відпочивають, погано харчуються, не дотримуються правил безпеки на виробництві, що призводить до травматизму.

– Щоб суглоби були молодими та гнучкими, варто подбати про збалансовану їжу, виключити з раціону оцет, кетчуп, майонез, – радить Андрій Войтюк. – Шкідливі для суглобів також газовані напої, цукор, магазинне морозиво, мариновані овочі (їх краще солити), копченості. Чай, каву та шоколад потрібно вживати в помірній кількості. Їжте побільше сирих овочів та фруктів. Корисні для суглобів червоне м’ясо, яйця, молочні продукти, сир, особливо твердий. А ще дуже важливо щодня робити зарядку.

Самолікування, надмірна довіра до Інтернету, небажання у разі потреби відвідати лікаря, безконтрольне придбання медикаментів в аптеці призводять до того, що людина втрачає час на лікування і звертається до медиків, коли недуга прогресує. Часто пацієнтами ортопеда-травматолога є маленькі дітки. У них нерідко констатують дисплазію кульшових суглобів, тобто їх недорозвиненість. Ця вроджена патологія у немовлят призводить до розладу опорно-рухового апарату. Тому треба вчасно звернутися до лікаря.

– Мами повинні пам’ятати, що годувати дитину ліпше збалансованими сумішами, туго не пеленати, одягати у вільний одяг, класти на животик, не ставити рано в ходунки, на руках носити обличчям до себе. Мамі, котра годує дитинку грудним молоком, потрібно вживати більше їжі, що містить кальцій, який передається немовляті.

– Які ознаки того, що у дитинки дисплазія?

 – Зазвичай це повинні помітити медики ще у пологовому відділенні. Але коли малюк лежить на спині, а його зігнуті в колінах ніжки неможливо повністю розвести, складки під сідницями і на стегнах несиметричні (з проблемного боку їх більше і вони виразніші), одна нога коротша за іншу, стегна малюка легко розводяться вбік, але при цьому чути клацання – негайно зверніться до ортопеда-травматолога, бо це є ознаками дисплазії.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Передрук заборонено!

Поради ортопеда-травматолога Андрія Войтюка:

* Щодня робіть фізичну зарядку.

* Не вживайте «хімічної» їжі, маринованих продуктів. Їжте сирі овочі та фрукти, молочку.

* Немовлят туго не пеленайте, не ставте рано в ходунки, на руках носіть обличчям до себе.

* Якщо у малюка помітили ознаки дисплазії, відразу йдіть до ортопеда.

* Не займайтеся самолікуванням, не купуйте безконт­рольно медикаменти, а звертайтеся до лікаря.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися