Стоматологія на Волині: державна підтримка чи фінанси ОТГ
Волинь

Стоматологія на Волині: державна підтримка чи фінанси ОТГ

8 травня 2019, 21:32
0
0
Сподобалось?
0

Про ситуацію, що  склалася на Волині в галузі стоматології, йшлося на засіданні профільної комісії облради. Зініціював питання заступник голови комісії Сергій Сівак, який  виступає проти скорочення бюджетних ставок в галузі. Про це повідомляє прес-служба Волиньради.

Сергій Сівак нагадав, що  під час  засідання круглого столу у Верховній Раді    місцевим владам рекомендували утриматися від  оптимізації стоматологічної служби. В той же час у Ковелі закрили стоматполіклініку, в якій працювало 36 осіб. Скорочення відбулися в Рожищі,   Старій Вижівці, Любомлі, Шацьку, Іваничах.

 У 2020 році після набуття чинності Закону України від 19.10.2017 р. № 2168-VIII «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» стоматологія фактично залишиться без фінансової підтримки держави.

 До участі в обговоренні  приєдналося чимало небайдужих лікарів, які працюють в стоматології, посадовці ОДА та столичні гості- представники ГО "Асоціація стоматологів України".

Президент ГО «Асоціація стоматологів України» Ірина Мазур повідомила, що на Волині забезпеченість стоматологами нижча, ніж в середньому в Україні . З її слів,  в нашій області працює вдвічі менше лікарів, ніж на Львівщині. У 2008 році в області працювали 129 комунальних стоматологічних закладів, у 2017 - 67, кількість приватних стоматологічних закладів також зменшилася з 50 до 30.

Віце-президент ГО «Асоціація стоматологів України», Заслужений лікар України, кандидат медичних наук Олексанадр Вахненко переконує, що негативом є те, що стоматолігію "викинули" з первинного рівня медицини. "Вислів "Стоматологія сама себе прггодує" - це міф", - каже столичний фахівець.

Депутат Олег Бегаль вважає ситуацію не такою вже й песимістичною. Він нагадує, що державне фінансування залишиться для дитячої та ургентної стоматології. Щодо скорочення лікарів , то це підштовхує їх до відкриття приватних кабінетів.

Депутат  Володимир Дибель розповів про позитивний досвід Любомльського району, де стоматологи залишилися в штаті ЦРЛ, але запорукою цього стало бюджетне співфінансування з ОТГ.

 Постійна комісія рекомендувала управлінню охорони здоров'я ОДА вивчити позитивні досвіди фінансування стоматології з бюджетів ОТГ.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися