Віра ЛУК’ЯНЧУК
Волинь

Таблетки пити боїться, а от мухоморами лікується

21 листопада 2018, 09:45
0
0
Сподобалось?
0

«Наша Віра Іванівна сирі гриби їсть, а лікується тільки мухоморами», – так у селі Кошари Шацького району розказують люди про свою односельчанку Віру Лук’янчук. Ми напросилися до жінки у гості, аби дізнатися про її таємниці.

Господиня зустріла привітно і на запитання про те, які гриби їсть сирими, тільки брови догори звела:

– Та не можна гриби сирими їсти! Я їх промиваю і на сковорідці обжарюю, щоб вони сік пустили, потім цибульку добавляю і моркву – смаженка готова. А от виварювати гриби не треба, бо вода всю користь забере.

У жінки на печі якраз парувала пательня зі смажениною – і зібрані зранку грибочки апетитно пускали сік.

Віра Іванівна про гриби знає все, бо прожила життя біля самого лісу. Тому, коли декілька років тому їй зробили операцію на стегновій кістці, від ліків, приписаних медиками, відмовилася. Каже, що «таблетки – то хімія, тож боюся їх пити, а от трави, гриби – то все від природи, тому не страшно». Лікування жінка продовжила засобом, яким діди-прадіди хвороби з тіла виганяли, – настоянкою з мухоморів.  

– Для приготування настоянки треба брати мухомори з червоними шапочками, а не з цеглястими. Далі промиваю їх, накладаю у банки і заливаю горілкою. Але ні в якому разі не казенною, треба брати самогонку. Все це тижнів зо два має постояти, а тоді вже беру і натираю хворі суглоби. Якщо юшечка не допомагає, то і грибочок прикладаю, – охоче ділиться своїми рецептами Віра Іванівна.

 Жінка не тільки натирається настоянкою з мухоморів, але й може її випити. Застерігає, що робити це треба дуже обережно.

– От коли температура підніметься чи насмарк, то я тільки чайну ложечку в день вип’ю – зразу стає легше. Що так можна лікуватися, баба ще розказували. Правда, зразу боялася приймати цілу ложечку. Вип’ю половинку, ходжу і прислухаюся до себе. Бачу, що жива. Стала цілу пити.    

Віра Іванівна каже, що настоянка з мухоморів може два роки стояти. І тепер вона заготовляє її на всю сім’ю. Бо дочки також нею лікуються. Дітям, правда, не дають. «Ні в якому разі не можна», – застерігає жінка. Запасів банок з цими небезпечними грибами у Віри Іванівни багато. Вона любовно їх називає «мухоморчики мої». Бо тільки вони і ще настоянка з лисичок допомагають від її болячок.      

Наталка СЛЮСАР, Волинська область  

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися