У Ковелі  знайшли німецькі поховання
Волинь

У Ковелі знайшли німецькі поховання

6 жовтня 2018, 16:44
0
0
Сподобалось?
0

На території Ковельської школи мистецтв знайшли останки  німецьких солдат і офіцерів, які загинули у боях за Ковель під час Другої світової війни. Пошукові роботи ведуть представники групи "Захід" народної спілки Німеччини. Про це повідомляє сайт Ковельської міської ради.

Із землі піднято  233 останки солдат і офіцерів вермахту, які загинули в боях за Ковель. За інформацією, у братській могилі захоронено 427 вояків.

Керівник групи пошуковців Мирон Старко розповідає, що на це масове захоронення  вивели німецькі архіви. Саме вони свідчать: в будівлі готелю “Ковельчанка” на початку 1944-го року діяв військовий госпіталь, а сусідня вулиця Леонтовича мала назву Лазаретна. 

Крім того, є схема братської могили та відомі всі 427 імен вояків. Мирон  Старко  каже, що це були молоді хлопці від 20 до 30 років. Про це свідчать їх рештки  і половинки ідентифікаційних жетонів. На них позначена група крові, номер жетона та військовий підрозділ. Була ще нижня половинка, яку носили або на грудях, або в кишені. Коли його ховали, офіцер, який керував захороненням, нижню половинку жетона відламував.

« Наше завдання  - відшукати останки цього солдата і відповідно - другу половинку цього  жетону.. Уже також знайдено близько 10 обручок. На них  вигравірувано дату реєстрації шлюбу та ініціали подружжя”, - описує роботу своєї групи її керівник. Пошуковець, який уже понад десять років займається  ексгумацією могил німецьких вояків,  стверджує, що це захоронення не є типовим для військ вермахту. “Німці зазвичай не робили братських могил. Напевно, тоді їм було не до таких поховань: не вистачало ні часу, ні сил...”, - розмірковує Мирон Старко.

 За архівними матеріалами понад 3300 німецьких вояків захоронені саме в Ковелі. І  групі німецької народної спілки “Захід” вдалося відшукати останки 90 солдатів, доки не почали пошукові роботи на території  школи мистецтв.

Після ексгумації останки перепоховають на військовому цвинтарі в селі Потеличі Жовківського району Львівської області.  


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися