У Луцьку презентують виставку «Донбас: пере РRОчитання образу»
Волинь

У Луцьку презентують виставку «Донбас: пере РRОчитання образу»

14 березня 2019, 20:04
0
0
Сподобалось?
0

У  Волинському краєзнавчому музеї завтра, 15 березня  об 11 год відбудеться презентація виставки Українського інституту національної пам’яті «Донбас: переPROчитання образу», -повідомляє Музейний простір Волині.

Виставка є спробою деконструювання негативного медійного образу краю як «особливого» регіону, створеного російською пропагандою та актуалізованого в українському суспільстві в умовах війни Росії проти України.

У виставці зібрані найбільш переконливі та цікаві факти історії заселення степових регіонів, що розкривають суть Донбасу як цивілізаційно-культурного перехрестя. Значна їх частина присвячена “антирадянським виступам” та проявам суспільної незгоди серед жителів Донецької та Луганської областей. Серед них - діяльність створеної у 1976 році Української Гельсінської групи, активними членами якої були вихідці з Донбасу Петро Григоренко, Микола Руденко, Василь Стус та Олекса Тихий. Експозиція повністю руйнує міф про Донбас як «надзвичайно зрадянізоване» населення регіону.

«Спочатку імперії крадуть минуле, потім загарбують територію. Так зробила Росія з Кримом, який зображали «ісконно рускім», і з Донбасом, з минулого якого стирали українські сліди. Такий погляд активно впроваджувався в суспільну свідомість на цих теренах та в Україні загалом. Вже потім з‘являються «зелені чоловічки» чи терористи з георгіївськими стрічками, які нібито відновлюють історичну справедливість. Тому визволення і Криму і Донбасу неможливе без повернення правди про їхнє минуле, їхньої інтеграції в загальноукраїнський історичний наратив. На Донбас не російський чи радянський пропонує подивитися відкрита сьогодні виставка. І побачити в ньому не Донбас, а українські Донеччину та Луганщину», – вважає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Виставка містить маловідомі матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Державного архіву Донецької області.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися