У Луцьку відкрили меморіальний музей художника Миколи Кумановського
Волинь

У Луцьку відкрили меморіальний музей художника Миколи Кумановського

14 липня 2018, 22:25
0
1
Сподобалось?
1

Сьогодні в галереї «Арт-кафедра» культурно-розважального центру «Адреналін Сіті» відбулося урочисте відкриття меморіального музею відомого луцького художника Миколи Кумановського. Його організувала родина волинських бізнесменів Корсаків – Віктора та Лесі.

Як зазначила мистецтвознавець Зоя Навроцька, Миколу Кумановського дуже любили у Луцьку, він мав багато доброзичливців. Коли ж йому довелося вступити у нерівний двобій з важкою недугою, його опорою стала родина Корсаків. Після смерті Миколи Кумановського вони дотримали даного йому слова, й створили постійну галерею з його робіт – це прижиттєва мрія кожного митця.

- Цей музей не буде сталим, він буде змінюватися. Адже ми змогли за один рак розмістити в експозицію лишень третину творів пана Миколи. Щомісяця ми змінюватимемо експозицію й проводитиме тематичні зустрічі та вечори для людей мистецтва. Музей Кумановського стане одним із структурних підрозділів майбутнього Музею сучасного українського мистецтва, який ми плануємо відкрити в «Арт-кафедрі» до Дня Незалежності України, - зазначила Леся Корсак.

Нині в експозиції музею Миколи Кумановського можна побачити його ранні твори, акварелі, малярство, друковану та авторську графіку, інсталяції, а ще цікаві прижиттєві фото, особисті предмети художника, чернетки його робіт, книги, які ілюстрував художник. Слід відзначити, що його роботи не прості, вони змушують задуматися, ставлять запитання. Хоча Кумановський сорок років проживу у Луцьку і основний свій доробок подарував Волині, львівські мистецькі кола також вважають його своїм. Як зазначив під час відкриття музею мистецтвознавець зі Львова Богдан Місюга, пан Микола короткий термін прожив у Львові, проте його можна вважати засновником львівського модернізму. Кумановський залишив у місті Лева середовище послідовників, для яких він став дороговказом у творчості.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися