Волинська обласна лікарня – серед флагманів кардіохірургії
Волинь

Волинська обласна лікарня – серед флагманів кардіохірургії

16 липня 2018, 11:07
0
0
Сподобалось?
0

На Волині за кошти Світового банку продовжує впроваджуватися субпроект «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області». Нещодавно відбулося підведення проміжних підсумків у приміщенні Волинської обласної лікарні, яка завдяки проекту має стати однією з провідних українських клінік у царині кардіології та кардіохірургії.

Лише у липні для потреб головної лікарні області придбано спеціалізованого обладнання та розхідних матеріалів на 30,2 мільйона гривень. Справжня технічна революція відбулася у відділенні аритмології. Його керівник Ігор Біскуп із захопленням розповідає про обладнання, яке вдалося закупити. Все для лікування пацієнтів зі складними порушеннями серцевого ритму. У першу чергу, це пересувний рентген-апарат «Siemens» найновішого покоління з можливістю візуалізації у високій роздільній здатності проблемних зон безпосередньо під час проведення оперативного втручання. Апарат має з’єднання з комп’ютерною мережею, тож інформація з нього може оперативно зніматися та передаватися у разі потреби. Українські клініки, де є подібна, але старіша техніка, можна перерахувати на пальцях. Вартість комплексу становить приблизно 153 тисячі доларів. Також дуже важливо під час операції зручно розмістити пацієнта. Інколи оперованому доводиться перебувати на лівому чи правому боці по кілька годин. На звичайному операційному столі це дуже важко. Нині ж до послуг пацієнтів Волинської обласної клінічної лікарні унікальне рентгенопроникне ліжко «Lojer» від провідного світового виробника медичних меблів з Фінляндії. Це операційний стіл, який зручно фіксує положення людини за рахунок датчиків та регуляторів. Він може працювати автономно, адже має свій акумулятор. У новий хірургічний блок за кошти субпроекту також придбано спеціальну лампу «Draeger» – цього виробника медики поміж собою жартома називають «мерседесом» на ринку освітлювальних операційних приладів.

Частина придбаного обладнання ще не працює, адже його монтаж здійснюють тільки сертифіковані інженери. Фахівці з Чехії мають запустити роботу генератора високочастотної енергії. Цей апарат за допомогою спеціальних катетерів, які заводяться через вену та за «підтримки» високоточного рентгена, знаходить і вилучає зони, котрі провокують порушення ритму серця. Також обладнання дозволяє імплантувати кардіостимулятори усіх типів.

– Це для нас не є фантастикою. Ми мали потрібне обладнання старішого покоління. Тож такі операції ми робили з 1998 по 2008 роки. Але обладнання вичерпало свій ресурс, і його демонтували. Тож в останні десять років у нас був вимушений простій. Зрозуміло, що за бюджетні кошти ми б і зараз такої техніки не придбали, – зазначає Ігор Біскуп.

Філософія проекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» полягає у тому, аби зробити високоякісну допомогу для «сердечників» більш доступною. На цьому наголошує начальник управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк. У зв’язку з цим, окрім обладнання, закуплено й дорогі розхідні матеріали. Уже надійшли оксигенатори – 250 комплектів (такі собі «штучні легені», які вставляють у дихальні апарати під час операцій), клапани різних розмірів – 150 штук, штучні водії ритму серця, кардіовертери-дефібрилятори, електрокардіостимулятори різної складності, зовнішні тимчасові кардіостимулятори та електроди для них. Їх пацієнтам встановлюватимуть безкоштовно. Минулого тижня провели перші операції із заміни клапанів. Усього в проекті закладено придбання 500 оксигенаторів та 150 клапанів, яких має вистачити приблизно на два-три роки. Отож безкоштовно отримати їх пощастить лише кільком сотням пацієнтів.

– Ми особливо чекали саме витратних матеріалів. Адже навіть за оптовими цінами комплект для операції, наприклад, із заміни клапана коштує у межах 1600 євро. Реально ж пацієнти мають викласти до двох тисяч, адже купують усе на роздрібному ринку, – розповідає Ігор Біскуп.

Серед розхідних матеріалів обласна лікарня отримала й чотири кардіовертери. Це маленький дефібрилятор, котрий людина носить у серці. У разі зупинки людського двигуна через десять секунд конденсатор приладу заряджається і віддає розряд, відновлюючи роботу серця. Кардіовертер – дуже дорогий прилад. В Україні за рік проводять буквально одиничні операції з їх імплантації, тож вітчизняні лікарі навіть не мають навчальної бази, аби освоїти методику. Таке потрібне обладнання українські клініки не використовують, бо немає спеціалістів. Ігор Біскуп та ще один хірург з обласної лікарні пройшли відповідне стажування за кордоном. Отож тепер на Волині є все: і обладнання, й кваліфікований персонал.

Днями у Волинську обласну лікарню завітав голова облдержадміністрації Олександр Савченко, аби проінспектувати, як реалізуються заходи у рамках співпраці зі Світовим банком. Він залишився задоволений побаченим, зазначивши, що Київська обласна лікарня на цьому фоні виглядає дуже скромно.

На жаль, під час реалізації субпроекту не обійшлося і без ложки дьогтю. Міністерство охорони здоров’я, яке є головним розпорядником коштів за програмою співпраці зі Світовим банком, вирішило зняти частину фінансування з регіонів. Зокрема з 30 мільйонів доларів США, які передбачалися для Волині, МОЗ вилучив третину. А це означає, що буде закуплено менше важливих матеріалів, які рятують життя.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися