Волинян попереджають про небезпечні наслідки від укусу кліщів
Волинь

Волинян попереджають про небезпечні наслідки від укусу кліщів

22 травня 2018, 13:21
0
0
Сподобалось?
0

Експерти попереджають, що цьогоріч у зв’язку з відсутністю акарицидних обробок очікується масовий виплід кліщів. Ці невеликі створіння насправді є дуже небезпечними, адже переносять збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань. Відтак, небезпека підстерігає кожного, - повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Раніше кліщі загрожували тільки людям, які полюбляють лісові прогулянки. Тепер їх можна побачити будь-де, навіть у міських парках, скверах, лісопосадках. Кліщ активізується ранньою весною, коли середня температура повітря піднімається до 8°C, й відразу стає небезпечним.

Значна частина кліщів є переносниками важких захворювань, а саме хвороби Лайма або кліщового бореліозу та вірусного кліщового енцефаліту. Ці захворювання можуть мати дуже важкий перебіг, призводити до інвалідності, а іноді й до смерті хворого.

Що ж стосується Волині, то за останні три роки зареєстровано 90 випадків хвороби Лайма. Зокрема, за словами виконувача обов’язків директора державної установи «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я» Наталії Янко, у 2017 році захворюваність зросла на 25 % і вже цьогоріч зареєстровано два випадки хвороби. В медичні заклади області щорічно звертаються близько 500 волинян з укусами кліщів. Також небезпечними є укуси комарів, які передають не лише малярію, а й гельмінтози.

– У цьому році фіксуємо масовий виплод комарів і кліщів. Причина – фактично призупинені роботи по акарицидних обробках, які проводять, аби мінімізувати та унеможливити виплід кліщів. Якщо раніше кліщовий енцефаліт фіксували лише в Ратнівському районі, то наразі захворювання розповсюджено на всій території області. Тому закликаємо при перших же проявах хвороби, слід звернутися до лікаря, - наголошує Наталія Янко.

Найкраща профілактика кліщових інфекцій – це дотримання правил безпеки. Тож збираючись на природу, одягайте світлий одяг, в якому щільно застібаються комірець і рукава. Обов’язково покривайте голову.

Медики також рекомендують:

  • під час прогулянки, з періодичністю 1,5-2 години, оглядати себе і своїх супутників. Необхідно особливо ретельно оглядати ті ділянки тіла, які не захищені одягом;
  • ретельно вибирайте місця для привалів. Їх необхідно очистити від гілок та трави;
  • не забувайте використовувати репеленти у формі аерозолів, лосьйонів, серветок, олівців, які захищають від нападу паразитів упродовж 5-7 годин;
  • повернувшись додому уважно обстежте себе перед дзеркалом. Особливо зверніть увагу на вуха, живіт, пахвинну та пахові ділянки;
  • ні в якому разі не залишайте біля ліжка одяг, в якому були на прогулянці. Відразу ж виперіть його, щоб максимально обмежити доступ комахи до Вас та інших членів сім’ї;
  • йдучи на прогулянку з собакою не забудьте обробити її шерсть профілактичним засобом (репелентом).

Повернувшись додому уважно огляньте тварину перед тим, як впустити її у приміщення.

Якщо Ви виявили кліща на шкірі:

Негайно зверніться до найближчого травмпункту. У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

Якщо це неможливо, постарайтесь видалити його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.

Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином. Якщо ж все-таки при вилученні кліщ розірвався і якась частина його залишилась у шкірі, потрібно звернутися за допомогою до хірурга ( а краще відразу для видалення кліща звертатись за допомогою до фахівця). Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку. За направленнями лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

Ретельно вимийте руки з милом.

Протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися